Friday , 19 April 2024

Δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να μην χάσουν το σπίτι τους, λόγω οφειλών, δίνει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης

Του Γ. Κατσιάνη

Μια δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δίνει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης πρώτης κατοικίας.

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό φορέα ο οποίος θα επιλεγεί από το κράτος μετά από διεθνή διαγωνισμό και αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με το άρθρο 218 του νόμου 4738/2020, ο Φορέας καλείται να αγοράσει την πρώτη κατοικία του οφειλέτη και υποχρεούται να τη μισθώσει στον πολίτη για 12 χρόνια.

«Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι εξώσεις, που θα επέρχονταν εάν αποκτούσε τρίτος το ακίνητο», σημειώνεται, μεταξύ άλλων στο σχετικό άρθρο.

Στη συνέχεια, ο Φορέας, κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη, εφόσον αυτός ανακάμψει οικονομικά και εφόσον είναι συνεπής ως προς την καταβολή του μηνιαίου μισθώματος.

Πώς σώζεται η πρώτη κατοικία

Μέχρι να συσταθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης πρώτης κατοικίας και για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό, όσοι δανειολήπτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, θα πρέπει να δηλώσουν το ακίνητο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ενεργοποιήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr).

Επιπλέον, οι αιτούντες θα πρέπει να συναινέσουν στην μεταβίβαση της  κυριότητας του ακινήτου τους στον Φορέα.

Σε αυτή την περίπτωση, οι δανειολήπτες θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να μένουν στο ακίνητο καταβάλλοντας ενοίκιο, για το οποίο όμως θα λαμβάνουν επιδότηση από τον ΟΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Φώτη Κουρμούση, δεν αναμένονται περισσότεροι από 3.000-5.000 πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοικίας το χρόνο, με ένα μεγάλο μέρος να απορροφάται από τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *