Friday , 10 May 2024

Δηλώνουν τους εργαζόμενους του τουρισμού για τετράωρη απασχόληση και τους απασχολούν 8-12 ώρες την ημέρα!

Του Γ.Κατσιάνη

Μπορεί ο τουρισμός να θεωρείται ένας από τους πλέον προσοδοφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν απολαμβάνουν πάντα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Η περίπτωση του σερβιτόρου στη Ρόδο αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου πολλοί εργαζόμενοι λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από όσα προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας και ας είναι πλέον υποχρεωτική για όλους.

Όπως καταγγέλλει η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που αφορά την “μαύρη” εργασία, δηλώνουν το προσωπικό για τετράωρη απασχόληση ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα όταν γίνει κάποιος έλεγχος, το πρόστιμο να είναι 500 ευρώ για παραβίαση ωραρίου.

Όσον αφορά τα ρεπό, τυγχάνει να εργάζονται 10-15 ημέρες συνεχόμενα, γεγονός που απαγορεύεται ρητά από το νόμο ενώ οι χώροι στους οποίους φιλοξενούνται οι εργαζόμενοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι ιδανικοί.

Αυτά είναι τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με την ενίσχυση σε προσωπικό του σώματος της Επιθεώρησης Εργασίας και την διενέργεια περισσότερων ελέγχων σχετικά με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει τους εργαζόμενους του τουρισμού και όχι να κάνει τα…στραβά μάτια, αποτρέποντας την εκδήλωση φαινομένων που δυσφημούν την χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *