Friday , 29 March 2024

Δημήτρης Γάκης για παραίτηση Βλαχογιαννόπουλου: “Έχει απόλυτο δίκιο. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα”

Σοφία Ξανθοπούλου

Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση του καθηγητή Παθολογίας-Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ.

Την πλήρη στήριξή του στην απόφαση του διακεκριμένου επιστήμονα εκφράζει μιλώντας στο thesseconomy ο χειρουργός μεταμοσχεύσεων και τέως διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης. Ο κ. Γάκης σημειώνει ότι “έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Βλαχογιαννόπουλος και το έχω γράψει σε ανάρτηση μου πριν πολύ καιρό όταν εμφανίστηκε επιπλοκή σε νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του σχετικά με την παραίτηση του κ. Βλαχογιαννόπουλου ο κ. Γάκης αναφέρει τα εξής: “Υποχρέωση όλων των επιστημόνων όταν χρησιμοποιούν ένα φάρμακο που βρίσκεται στη φάση 3 της έρευνας και δεν έχει δοθεί η οριστική άδεια είναι να ενημερώνουν πλήρως τον ασθενή και να ζητούν την έγγραφη συγκατάθεση του , την οποία προσυπογράφει ο γιατρός και ως μάρτυρας η νοσηλεύτρια και κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια που θα παρουσιαστεί στον ασθενή να την διερευνούν εξονυχιστικά. Σε περίπτωση που θα εμφανίσει σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια όπως θάνατος, και υπάρχει ισχυρή υποψία ότι οφείλεται στο φάρμακο πρέπει να σταματά η χορήγηση του φαρμάκου δηλαδή ο εμβολιασμός εν προκειμένω, να διερευνάται από ανεξάρτητη επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης η τυχόν αιτιώδης συνάφεια της επιπλοκής με το εμβόλια και να ξαναρχίσει ο εμβολιασμός εάν και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν οφείλεται η επιπλοκή στο εμβόλιο και η συχνότατα της είναι ίδια με αυτή που συμβαίνει στον υπόλοιπο πληθυσμό ίδιας ηλικίας, φύλου  και λοιπών χαρακτηριστικών”.

Αναφερόμενος για το πώς λειτουργούν στο κομμάτι της φαρμακοεπαγρύπνησης άλλα κράτη τόνισε ότι “η Αμερική και η Βρετανία τηρούν κατά γράμμα την παρακολούθηση των επιπλοκών στους εμβολιασμένους. Η Αμερική έχει ειδικό πρόγραμμα για το κινητό μέσω του οποίου ο γιατρός δηλώνει την επιπλοκή και ειδική υπηρεσία επικοινωνεί καθημερινά με τον ασθενή και αν χρειαστεί ο ασθενής υποβάλλεται σε επισταμένο ιατρικό έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και στην Αγγλία όπου κάθε μήνα ανασκοπεί όλες τις επιπλοκές του μηνός ελέγχει με τη βοήθεια της στατιστικής υπηρεσίας εάν οι θρομβώσεις είναι στην ίδια συχνότητα με το γενικό πληθυσμό ίδιας ηλικίας και αποφαίνεται αν οι επιπλοκές είναι αυξημένες στους εμβολιασμένους, υποχρεώνει την εταιρία να προσθέσει στον κατάλογο των επιπλοκών τις νέες επιπλοκές. Έτσι δουλεύουν τα κράτη τα οποία σέβονται τον πολίτη”.

Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης μετά από σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων να προχωρήσει σε μερική χαλάρωση από την επόμενη εβδομάδα με άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων επεσήμανε ότι “μπορεί “ο Άδωνης της Ιατρικής” που κατοικοεδρεύει στα κανάλια να δήλωσε «ανοίγουμε μεν, προσέχουμε δε» αλλά κάθε λογικός καταλαβαίνει ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί την επιτομή της ανευθυνότητας και της άγνοιας του κινδύνου. Έπρεπε να περιμένουμε να πέσει το ιικό φορτίο και μετά να τολμήσουμε τέτοιες ενέργειες”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *