Saturday , 4 May 2024

Διεθνής κατακραυγή για το αιματοκύλισμα του νοσοκομείου στη Γάζα – Αντιδράσεις σε Δύση και αραβικό κόσμο

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Δύση και στον αραβικό κόσμο το αιματοκύλισμα στο νοσοκομείο «Al- Ahli», όπου σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν 500 άνθρωποι. Πολλά νοσοκομεία στη Γάζα έχουν γίνει καταφύγια για εκατοντάδες ανθρώπους που ελπίζουν να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Οι αλληλοκατηγορίες
Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τον στρατό του Ισραήλ για αεροπορικό πλήγμα στην υποδομή, ενώ το Τελ-Αβίβ αρνήθηκε την ευθύνη, αποδίδοντας το βομβαρδισμό σε «αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας» της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σε δήλωση του εκπροσώπου της, η οργάνωση διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ. Αμέσως μετά ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για «βάρβαρους τρομοκράτες», που βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Διεθνής καταδίκη
Για μία ακόμη φορά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Στρασβούργο καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς. Παράλληλα καλεί το Ισραήλ να σεβαστεί τους αμάχους και απευθύνει έκκληση για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Την ίδια ώρα οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι το Ισραήλ, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι στη Χαμάς, δεν επιτρέπεται ούτε να σκοτώσει, αλλά ούτε καν να θέσει σε κίνδυνο αμάχους στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας.
Τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Στρασβούργου παρακολούθησαν και συγγενείς των ομήρων, που είχε απαγάγει η Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ. Στο ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ορισμένοι ομιλητές προειδοποιούν πάντως ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες επιθέσεις στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Η Κομισιόν
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε το βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα για τον οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία». Για μία ακόμη φορά η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία τις τελευταίες ημέρες είχε δεχθεί κριτική από ορισμένους ευρωβουλευτές για υπερβολική «κατανόηση» προς το Ισραήλ, τόνισε ότι «η Ε.Ε. στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα».

Ο Ζοζέ Μπορέλ
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέ Μπορέλ καταδίκασε την τρομοκρατία της Χαμάς, αλλά παράλληλα ζήτησε να προστατευθούν οι άμαχοι στη Γάζα. Από την πλευρά της πάντως, η επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, επέκρινε την πρόεδρο της Κομισιόν γιατί, ενώ εξέφρασε πλήρη συμπαράσταση κατά την τελευταία επίσκεψή της στο Ισραήλ, «ξέχασε» να προειδοποιήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι ένα έγκλημα δεν αντιμετωπίζεται με άλλο έγκλημα.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια. «Όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και η Ευρώπη δέχθηκε επίθεση, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δέχθηκε επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μετά το ολοκαύτωμα η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ εκπλήρωνε μία υπόσχεση προς τον εβραϊκό λαό, ότι μπορεί να ζει σε αυτά τα εδάφη με ειρήνη και ασφάλεια. Και τώρα βλέπουμε επιζώντες του Ολοκαυτώματος να πέφτουν θύματα απαγωγής μέσα στο ίδιο τους το σπίτι».

Βέλγος ευρωβουλευτής
Από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων ο Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρτς ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα ή ακόμη και την υποχρέωση να υπερασπίζεται τους πολίτες του, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι διαθέτει λευκή επιταγή για εκδίκηση χωρίς όρια», ούτε ότι δικαιολογείται η «συλλογική τιμωρία» όλων των Παλαιστινίων. Κατά την άποψή του «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, όσο δραστηριοποιείται η Χαμάς, αλλά και όσο τελούν υπό κατοχή παλαιστινιακά εδάφη».

Οργή από τον Αραβικό κόσμο
«Οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών» θα «καταβροχθίσουν» το Ισραήλ δήλωσε η ηγεσία του Ιράν. H σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι η Τετάρτη 18.10.2023 θα είναι «μια μέρα πρωτοφανούς οργής» εναντίον του Ισραήλ και της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη χώρα.
«Η επίθεση αποκαλύπτει το πραγματικό εγκληματικό πρόσωπο αυτής της οντότητας και του χορηγού της, των Ηνωμένων Πολιτειών, που φέρουν την άμεση και πλήρη ευθύνη για τη σφαγή αυτή», τονίζεται στην ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *