Thursday , 18 April 2024

Διευκρινήσεις για την πληρότητα των σχολικών λεωφορείων στην μεταφορά μαθητών, ζητούν από την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας οι λεωφορειούχοι

Του Γ. Κατσιάνη

«Θολό» παραμένει το τοπίο σχετικά με το ζήτημα του αριθμού των μαθητών που θα μεταφέρονται με λεωφορεία στα σχολεία από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, στο άρθρο 9, παράγραφος 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε στις 28.08.2020, ορίζεται ότι σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης «…επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα».

Ωστόσο, στην παράγραφο 1 του άρθρου 21 της ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.55339 στις 7 Σεπτεμβρίου τονίζεται ότι «ειδικώς στην περίπτωση της μετακίνησης μαθητών, κατά παρέκκλιση των άρθρων 6 και 9 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 53080/ 28.08.2020 κοινής (Β’3611) των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επιτρέπεται η μεταφορά μαθητών και εφαρμόζονται τα ειδικά μέτρα προστασίας…», χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στον ακριβή αριθμό των μαθητών που θα επιβαίνουν σε κάθε σχολικό λεωφορείο.

Με επιστολή του προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Πρακτόρων Συνδέσμου Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης, ζητά να ενημερωθεί αν από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου «θα μπορούμε να μεταφέρουμε μαθητές με ποσοστό 100% πληρότητα, όπως αφήνει να εννοηθεί η σχετική ΚΥΑ, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται κάτι τέτοιο».

Επιπλέον, η διοίκηση του Συνδέσμου τονίζει πως η απόφαση της περιφέρειας «θα πρέπει να δημοσιευτεί για να γνωρίζουν και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (τροχαία) για το τι ακριβώς θα ισχύσει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *