Friday , 19 April 2024

Δικαίωση μετά από 17 μήνες (!) για 400.000 εργαζόμενους στον επισιτισμό-Αύξηση ως και 25% στις μηνιαίες αποδοχές                                                     

Του Γ. Κατσιάνη
 

Χρειάστηκε να περάσουν 17 μήνες (!) από την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο του επισιτισμού για να κηρυχθεί υποχρεωτική  από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Ειδικότερα, η διετής σύμβαση υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), την Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και την Ομοσπονδία Ζαχαροπλαστών.

Τι προβλέπει

Η σύμβαση ορίζει τις κατώτατες αποδοχές σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία για διάφορες ειδικότητες εργαζομένων. Για παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός του αρχιμάγειρα ξεκινά από το ποσό των 964,42 ευρώ και με τα διάφορα επιδόματα (γάμου, πολυετίας) μπορεί να φτάσει τα 1212,28 ευρώ τον μήνα.

Με τη νέα κλαδική σύμβαση, ο κατώτατος μισθός του μπάρμαν κυμαίνεται από 761,64 ευρώ τον μήνα και με τα διάφορα επιδόματα φτάνει τα 995,22 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχα, ο κατώτατος μισθός του ψήστη ξεκινά από 684,30 ευρώ και με τα διάφορα επιδόματα φτάνει το ποσό των 910,15 ευρώ τον μήνα.

Δείτε εδώ K16P21_R21.xls (omed.gr) τις αναπροσαρμογές στους μισθούς.

Αντιδράσεις

Για «επιτυχή ολοκλήρωση ενός διαρκούς αγώνα πέντε ετών» κάνει λόγο στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΕΤ.

«Όσα μισθολογικά κλιμάκια είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά την τελευταία αύξηση, αυτομάτως υπάγονται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού καθώς η νομοθεσία δεν επιτρέπει αμοιβές κατώτερες του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού», τονίζεται, μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμού ως υποχρεωτικής, προχωρήσαμε στην υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Όχι μόνο εξαιτίας της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και επειδή είναι ζήτημα δικαιοσύνης για τους εργαζομένους του συγκεκριμένου κλάδου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *