Friday , 19 April 2024

Δικαστικό Ακαταδίωκτο Επιτροπής Λοιμωξιολόγων : “Παραδέχονται ότι κάτι δεν έκαναν σωστά. Αλλιώς δεν χρειάζονταν ασυλία” λέει η ιατρική κοινότητα – Α. Γεωργιάδης : “Φαντάζεστε να πέσουν σε κανένα παλαβό;”

Η διάταξη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ορίζει ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Την αντίδρασή τους απέναντι σε αυτή τη διάταξη εκφράζουν εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι επιστήμονες.  Ο πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ και χειρουργός μεταμοσχεύσεων Δημήτρης Γάκης με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook επισημαίνει ότι “η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει άμεσα την τροπολογία αναδρομικής αμνηστίας των επιτροπών που χειρίστηκαν την επιδημία και τον εμβολιασμό που ψήφισε”. Ταυτόχρονα τονίζει ότι η τροπολογία αυτή δηλώνει ότι παραδοχή στο ότι η Επιτροπή δεν έκανε τίποτα σωστά, αλλιώς δε θα χρειαζόταν ασυλία.

Από την πλευρά του ο ερευνητής Δημόσιας Υγείας στα πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός  επισημαίνει και διερωτάται : “Η επιστήμη δεν χρειάζεται ποτέ ασυλία και δεν είναι ποτέ ανεύθυνη διότι πάντα βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, τα μέχρι εκείνη τη στιγμή γνωστά δεδομένα. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, γιατί χρειάζεται να θεσπιστεί ακαταδίωκτο και ΑΝΕΥΘΥΝΟ? Ρητορικό το ερώτημα…. Μαθαίνω επίσης ότι, πέρα από το ανεύθυνο, τα μέλη της επιτροπής δεν θα μπορούν να κληθούν να καταθέσουν ή να δώσουν εξηγήσεις σε καμία επιτροπή ή σε τυχόν δικαστική διερεύνηση. Άλλο επίπεδο δημοκρατίας πλέον…” σχολίασε χαρακτηριστικά.

O καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας τονίζει ότι “H περί ιατρικής ευθύνης νομοθεσία δεν μπορεί να αναιρείται ευκαιριακά. Η ιατρική ευθύνη απέναντι σε άτομο δεν μπορεί να είναι σημαντικότερη από αυτήν έναντι της κοινωνίας” και επισημαίνει ότι όποιος αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα αποδέχεται και τον δημόσιο έλεχγο και τη δημοσια ευθύνη.

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για το ακαταδίωκτο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή που αφορά τις επιτροπές των ειδικών του υπουργείου Υγείας. «Αποποιούμαι των προνομίων αυτών, τα υπόλοιπα είναι του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε, αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ήταν από τον Μάρτιο του 2020 η ασυλία σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που ασχολείται με περιστατικά covid. Όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ιταλία. “Το ότι δόθηκε μόνο στις επιτροπές, με φέρνει σε δύσκολη θέση”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, τόνισε  ότι ουδέποτε η επιτροπή έχει πάρει αποφάσεις “κατά παραγγελία”. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι γίνονται πιέσεις ανοίγματος κάποιων δραστηριοτήτων, όμως, η επιτροπή αν κρίνει ότι είναι επικίνδυνη αυτή η κίνηση το αρνείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως είπε, είναι ότι ενώ έχει αιτηθεί η κυβέρνηση το άνοιγμα των mall η επιτροπή το έχει αρνηθεί, γιατί κρίνει ότι δεν είναι ασφαλής η έναρξη τους.

Πριν από λίγο μιλώντας στην εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι “θέλουμε προστασία από τους κακόβουλους” με την  ευρωβουλευτή της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου να συμπληρώνει ότι “τι θα γίνει αν ο καθένας πηγαίνει τους γιατρούς στα δικαστήρια;”.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή  του Open και το θέμα αυτό ήταν το πρώτο για το οποίο ρωτήθηκε: “Φαντάζεστε κύριε Παυλόπουλε, όταν τελειώσει αυτή η πανδημία με τους εμβολιασμούς σε λίγες εβδομάδες, οι άνθρωποι που συμμετείχαν ένα χρόνο σε αυτή την επιτροπή και λάμβαναν αποφάσεις να ήταν εκτεθειμένοι σε οποιονδήποτε παλαβό από αυτούς που βλέπουμε στο Facebook στο Twitter και παντού, να τους κάνουν μηνύσεις και αγωγές και να τρέχουν τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής τους στα δικαστήρια επειδή δέχθηκαν να συμβουλεύουν μία κυβέρνηση ένα κράτος πως να αντιμετωπίσει την πανδημία. Εγώ απορώ και το πως γίνεται η συζήτηση”.

Όταν ρωτήθηκε γιατί επιλέχθηκε αυτή η στιγμή και το αν έπαιξε ρόλο το γεγονός οτι η χώρα πάει για άνοιγμα με την πίεση στο ΕΣΥ να είναι ασφυκτική, απάντησε: “Γιατί η πανδημία πλησιάζει στην λήξη της και οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή. Όσο περνάει η πανδημία και υπάρχει μεγαλύτερη στεναχώρια, αυξάνονται οι εχθρικές αναρτήσεις εναντίον των επιστημόνων που έβαλαν το κεφάλι τους στο ντορβά. Ένας μαγαζάτορας που θεωρεί οτι έπαθε ζημιά το μαγαζί του επειδή εισηγήθηκε ο Χ λοιμωξιολόγος το lockdown, θα μπορούσε να κάνει μήνυση και αγωγή στον Χ λοιμωξιολόγο που ψήφισε υπέρ του lockdown”, είπε μεταξύ άλλων.

Η  θεσμοθέτηση του ακαταδίωκτου -που έρχεται να προστεθεί και σε άλλες παρόμοιες προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα με ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών- προκάλεσε “σεισμό” στο twitter με το χάσταγκ #ακαταδίωκτο να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *