Monday , 6 May 2024

Δικηγόροι: Απέχουν από τα καθήκοντά τους έως τις 30 Απριλίου – Απεργούν σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι

Η Ολομέλεια των προέδρων των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας αποφάσισε την καθολική αποχή των μελών της από τα καθήκοντά τους μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, καθώς αρκετοί δικηγόροι διαφωνούν με το νέο δικαστικό χάρτη.

Τα αιτήματά τους
Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια επαναλαμβάνει «την πάγια θέση της για τη διατήρηση όλων των Πρωτοδικείων της Χώρας ως έχουν σήμερα». Εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των «Παράλληλων Πρωτοδικείων», επισημαίνοντας ότι, «πέραν της υποβάθμισης των συγκεκριμένων δικαστικών σχηματισμών, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των Περιφερειακών Πρωτοδικείων, δημιουργούνται μείζονα προβλήματα στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης ιδίως ως προς τη λειτουργία της εισαγγελικής αρχής (πρόβλεψη οργανικών θέσεων εισαγγελέων) και την άσκηση των ενδίκων μέσων». Επισημαίνει ότι «τα Πρωτοδικεία Μεσολογγίου, Αιγίου, Αμαλιάδας, Γυθείου, Θηβών, Καλαβρύτων και Κυπαρισσίας πρέπει να παραμείνουν ως έχουν».

Το πλαίσιο για την αποχή
Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αποχής δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων εκτός ασφαλιστικών μέτρων όταν σωρεύεται αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων. Στο πλαίσιο της αποχής ορίζεται ότι:
Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
– Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).
– Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ βαθμό και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.
– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
– Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών όταν επίκειται άμεσα ο πλειστηριασμός.
– Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού και αποδεικνύεται από έγγραφα.
– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
– Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.
– Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης:
i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή και
ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και
Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αποχής:
– Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, εκτός ασφαλιστικών μέτρων όταν σωρεύεται αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
– Δεν θα χορηγούνται άδειες:
α) Για αιτήσεις αναστολής και
β) Για αυτόφωρα και συνοδείες.
– Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.

Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι
Εν τω μεταξύ 24ωρη απεργία πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ). Τη στήριξή της ανακοίνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Η απεργία γίνεται, ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο για το δικαστικό χάρτη. Ζητούν «να μην καταργηθούν και συγχωνευτούν οι δικαστικές υπηρεσίες, μαζικές προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, έμπρακτη αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας τους και την επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *