Friday , 29 March 2024

«Δικλείδα ασφαλείας για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας»

Του Θεόφιλου Τιρεκίδη,

Τομεάρχης Παιδείας Θρησκευμάτων

και Αθλητισμού ΔΕΕΠ νομού Κιλκίς  

Φέτος, η σχολική χρονιά που αρχίζει σε λίγες ημέρες, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, λόγω του κορωνοϊού.

Κύριο μέλημα είναι η προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, σε μια εποχή όπου τα αυξημένα κρούσματα συνεχίζουν να προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα και την πολιτική ηγεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε στην θέσπιση μιας σειράς μέτρων, στόχος των οποίων είναι η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις αίθουσες διδασκαλίας και στα σχολικά λεωφορεία και η χρήση ατομικού παγουριού για κάθε μαθητή διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην εκπαιδευτική καθημερινότητα.  

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση διέθεσε κονδύλι 5,2 εκατ. ευρώ για να διανεμηθούν δωρεάν μάσκες στους μαθητές των σχολείων όλης της χώρας.

Επιπλέον, η χρήση της τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές απουσιάζουν και η δικαιολόγηση των απουσιών για παιδιά και εκπαιδευτικούς που νοσούν, είναι μέτρα που εντάσσονται στο κοινωνικό πλαίσιο λειτουργίας της εκπαίδευσης.  

Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθιερώνεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία για διαλέξεις μαθημάτων στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 50 φοιτητές, όπως επίσης και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις πανεπιστημιακές δομές, όπως αίθουσες διδασκαλίες και ξενώνες.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι δομές εκπαίδευσης με επιπλέον προσωπικό.                               

Ειδικότερα, για πρώτη φορά προσλαμβάνονται 3.445 μόνιμοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και 9.474 καθαρίστριες σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας.

Στο πλαίσιο της έγκαιρης κάλυψης των μαθησιακών αναγκών και ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα την πρόσληψη 21.065 αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Η πιστή εφαρμογή των μέτρων που έλαβε το υπουργείο Παιδείας θεωρώ πως αποτελούν δικλείδα ασφαλείας για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών ώστε να έχουμε μια καλή σχολική χρονιά.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *