Saturday , 20 April 2024

Διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα λάβουν το Δεκέμβριο 256.525 νοικοκυριά

Του Γ. Κατσιάνη

Χριστουγεννιάτικο «δώρο» σε 256.525 νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «το Δεκέμβριο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με την τακτική καταβολή του, θα λάβουν το διπλάσιο ύψος ενίσχυσης».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μονοπρόσωπο νοικοκυριό που λάμβανε μέχρι σήμερα 200 ευρώ, θα λάβει 400 ευρώ ενώ ζευγάρι ενηλίκων που δικαιούται το συγκεκριμένο επίδομα, αντί για 300 ευρώ, θα λάβει 600 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Έξι μέτρα στήριξης

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε άλλα έξι μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται, μπορούν να λάβουν ειδική αποζημίωση 800 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις, προβλέπεται αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών και των τραπεζικών δανείων.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα ενώ προβλέπεται και αποζημίωση 50% για τους εκμισθωτές.

Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή επιταγών ενώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 εντάσσονται και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, ασχέτως αν έχουν εργαζομένους και ταμειακή μηχανή.

Δυνατότητα μεταφοράς του υπολοίπου αδείας το 2021

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων στο επόμενο έτος. 

Ειδικότερα, εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *