Sunday , 28 April 2024

Δοτσικό Γρεβενών: Αναβιώνει το πρώτο σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου το έθιμο της «τσιγαρίδας»

Προπομπός των χριστουγεννιάτικων γιορτών, το έθιμο της «τσιγαρίδας» θα αναβιώσει και φέτος στις 3 Δεκεμβρίου στο Δοτσικό Γρεβενών. Είναι ο οικισμός που απέχει μόλις 15 λεπτά από το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας και ενέπνευσε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο όπου έκανε τα γυρίσματα της ταινίας «Μεγαλέξανδρος».

Το πρώτο σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη
Όπως λέει στο thesseconomy.gr o πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Δοτσικού «Η Σκούρτζια» Θωμάς Λάγκας «κάθε χρόνο, το πρώτο σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, στο Δοτσικό πραγματοποιείται η γιορτή της τσιγαρίδας. Γενικότερα οι τσιγαρίδες είναι ένα έθιμο που γιορτάζουμε πριν από τα Χριστούγεννα. Παλιά οι κάτοικοι σφάζανε ένα γουρούνι και παίρνανε λίγο κρέας και το τηγάνιζαν μέσα στο χοιρινό λίπος σε καζάνια μεγάλα, τις πυροστιές. Αυτές είναι οι τσιγαρίδες, ένας μεζές που είχαν παλιότερα οι κάτοικοι. Γιατί παλιά δεν τρώγανε τόσο κρέας όσο εμείς σήμερα. Παρόλο που είχανε ζώα μια και είμαστε κτηνοτροφικό χωριό, θεωρούσαν ολόκληρη περιουσία το ζώο. Οπότε το γουρούνι που σφάζανε τα Χριστούγεννα για να φάει όλη η οικογένεια έπρεπε να το αξιοποιήσουν, να μη μείνει τίποτα». Το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για τη διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες.

Το έθιμο
«Πρόκειται για ένα έθιμο που βρήκαμε από τους προπαππούδες μας», λέει ο κ. Λάγκας. Παλιά η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές της, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαριστού κρέατος «πλημμύριζαν» την ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών υπήρχε μια διαφορετική νότα στα χωριά. Όπως λέει ο πρόεδρος του συλλόγου «υπολογίζουμε ότι μπορεί να τσιγαρίσουμε περίπου 100-200 κιλά τσιγαρίδες και να τις προσφέρουμε στον κόσμο που θα μας επισκεφτεί. Γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια, υπό τον ήχο του κλαρίνου, χορούς και άφθονο κρασί θα γευτούν όσοι μας επισκεφτούν. Μια δεύτερη εκδήλωση θα έχουμε στις 26 Δεκεμβρίου, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, όπου και πάλι θα έχουμε τσιγαρίδες, ψητά κρέατα κι άλλους μεζέδες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *