Wednesday , 24 April 2024

Δωρεάν διακοπές σε 300.000 εργαζόμενους και άνεργους παρέχει το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ-Από αύριο οι αιτήσεις

Του Γ. Κατσιάνη

Η μείωση του αριθμού των δικαιούχων, σε σχέση με πέρυσι και η διατήρηση των  προνομίων για τους ωφελούμενους αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε 300.000 εργαζόμενους και άνεργους (έναντι 530.000 δικαιούχων πέρυσι), οι οποίοι μπορούν να κάνουν δωρεάν διακοπές από 6 ως και 10 ημέρες, στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.

Τα κριτήρια

Δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι εργαζόμενοι (μισθωτοί) και άνεργοι που είχαν κατά το προηγούμενο έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας ή επιδοτήθηκαν για 50 ημέρες από τον ΟΑΕΔ λόγω ανεργίας, λόγω μητρότητας.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, θα εφαρμοστεί και φέτος το σύστημα της μοριοδότησης για ένταξη στο πρόγραμμα, με ανώτατο όριο  το ποσό των 30.000 ευρώ. 

Για παράδειγμα, 30 μόρια παίρνει δικαιούχος με εισόδημα ως 10.000 ευρώ, 20 μόρια με εισόδημα ως 20.000 ευρώ και 10 μόρια αν έχει εισόδημα ως 30.000 ευρώ.

Επίσης, κάθε οικογένεια με ανήλικο παιδί λαμβάνει 15 μόρια ενώ προβλέπεται προσαύξηση 50% για τα άτομα με αναπηρία.

Επιδότηση

Σχετικά με την επιδότηση διαμονής, ανέρχεται στα 39 ευρώ την ημέρα ανά άτομο στα καταλύματα «5 αστέρων» σε νησιά του Β.Α. Αιγαίου και στα 27,5 ευρώ στα καταλύματα της ίδιας κατηγορίας στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ προβλέπεται προσαύξηση κατά 20% για τις διανυκτερεύσεις του Αυγούστου.

Επίσης, επιδοτείται επιδότηση της τιμής του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου κατά 50% για τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία καθώς και 33% για τους ενήλικες.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στο www.oaed.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *