Friday , 19 April 2024

Δωρεάν διακοπές σε 530.000 εργαζόμενους και άνεργους υπόσχεται φέτος το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ

Τη δυνατότητα σε περισσότερους από 530.000 εργαζόμενους και άνεργους να κάνουν φέτος δωρεάν διακοπές, δίνει το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ.  

Ο λόγος είναι ο τριπλασιασμός του κονδυλίου για το πρόγραμμα από τα 10 στα 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια τουριστική κίνηση, λόγω του κορωνοϊού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως φέτος μπορεί να ικανοποιηθεί ακόμη και το 100% όσων κάνουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο φετινό έκτακτο και ενισχυμένο πρόγραμμα δωρεάν διακοπών είναι 420.000 άτομα και σε αυτά έρχονται να προστεθούν άλλοι 113.000 δικαιούχοι από το περσινό πρόγραμμα που έχουν δικαίωμα να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι και τον Σεπτέμβριο, μετά και την παράταση που δόθηκε από τον ΟΑΕΔ.

Όσον αφορά τις αιτήσεις, η υποβολή τους αναμένεται να ξεκινήσει πιθανότατα από τις 10 Ιουνίου αφού πρώτα νομοθετηθεί το έκτακτο πρόγραμμα διακοπών που θα ισχύσει φέτος για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού.

Τα κριτήρια


Δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι εργαζόμενοι (μισθωτοί) και άνεργοι που έχουν κατά το προηγούμενο έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας ή επιδοτήθηκαν για 50 ημέρες από τον ΟΑΕΔ λόγω ανεργίας, λόγω μητρότητας.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, ως ανώτατο όριο για ένταξη στο πρόγραμμα ορίζεται το ποσό των 30.000 ευρώ ενώ ισχύει και το σύστημα της μοριοδότησης.

Για παράδειγμα, 30 μόρια παίρνει δικαιούχος με εισόδημα ως 12.000 ευρώ, 20 μόρια με εισόδημα ως 20.000 ευρώ και 10 μόρια αν έχει εισόδημα ως 30.000 ευρώ.                  

Επίσης, το κάθε ανήλικο παιδί λαμβάνει 10 μόρια ενώ για κάθε 25 μέρες με ένσημα και εισφορές υπέρ του λογαριασμού Εργατικής Εστίας οι δικαιούχοι παίρνουν ένα μόριο, με ανώτατο όριο τα 36.

Σχετικά με την επιδότηση διαμονής (στο περσινό πρόγραμμα) έφτανε στα 38 ευρώ την ημέρα ανά άτομο στα καταλύματα «5 αστέρων» σε νησιά του Β.Α. Αιγαίου και στα 26 ευρώ στα καταλύματα της ίδιας κατηγορίας στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ η συμμετοχή του δικαιούχου ήταν στα 8 ευρώ τη μέρα χωρίς πρωινό και στα 12 ευρώ με πρωινό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *