Friday , 26 April 2024

Δωρεάν μαστογραφία, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες άνω των 49 ετών ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης

Έξι γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σε μια συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συζήτηση πήρε μέρος και μια γυναίκα που βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας και η ογκολόγος Έλενα Λινάρδου στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά της συγκεκριμένης ασθένειας. 

Οι γυναίκες κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας και αναφέρθηκαν στους κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες, στην εποχή της πανδημίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών. Το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία κατά τα τελευταία δύο έτη. 

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια και στόχος είναι, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, να δημιουργηθεί ψηφιακά ένας ιατρικός φάκελος ασθενούς, ώστε να είναι δυνατή η ακτινολογική παρακολούθηση και να έχει ο ιατρός εικόνα, σε βάθος χρόνου. 

Η ογκολόγος Έλενα Λινάρδου, τόνισε ότι η μαστογραφία μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου, αλλά όταν γίνει σε οργανωμένο πλαίσιο, δηλαδή ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 40%.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις γυναίκες να πουν τις δικές τους εμπειρίες. “Ο κόσμος πρέπει να ακούσει τις δικές σας ιστορίες. Με τις δικές σας ιστορίες σώζονται ζωές”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, κατέθεσαν τις προσωπικές εμπειρίες τους και πρότειναν τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας του Συστήματος Υγείας.

“Ο καρκίνος είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, σήμερα καλύψαμε ένα μικρό, αλλά σημαντικό υποσύνολο. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, εγώ έμαθα πάρα πολλά πράγματα από αυτή τη συζήτηση. Μου δώσατε πολλά ερεθίσματα να δώσω έμφαση και σε πτυχές που δεν απέδιδα τόσο μεγάλη σημασία. Κρατώ πάντα την αισιοδοξία της γνώσης και της επιστήμης, ότι όσο ξέρουμε περισσότερα και όσο εκπαιδευόμαστε, τόσο θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί να αντιμετωπίσουμε τη νόσο. Κρατώ την τεράστια σημασία στην πρόληψη η οποία ξεκινάει μέσα από την αντιμετώπιση του φόβου”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας τη συζήτηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *