Thursday , 25 April 2024

Δωρεάν ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ξεναγών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου, ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης διοργανώνει αύριο Κυριακή 23 Φεβρουαρίου δωρεάν ξεναγήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης στα παλαιοχριστιανικά μνημεία και στο Γαλεριανό Συγκρότημα, στη Ροτόντα, την Καμάρα κλπ.

Την ίδια μέρα, έχουν προγραμματιστεί δωρεάν ξεναγήσεις και σε άλλες περιοχές, όπως στη Δράμα, την Πέλλα, τη Βεργίνα, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, το Δίον, την Ξάνθη και τις Σέρρες.

Μιλώντας στο thesseconomy η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου τόνισε ότι “στη Β. Ελλάδα εργάζονται 160 ξεναγοί εκ των οποίων οι 103 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία τρία χρόνια το επάγγελμα πάει καλύτερα μιας και ανακάμπτει ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη όμως υπάρχουν κάποια ζητήματα που δυσκολεύουν το επάγγελμά μας”.

Ένα από αυτα είναι το πρόβλημα της ασφάλειας. “Ο τουρίστας για να επισκεφθεί μια χώρα πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια” επεσήμανε η κ. Γαϊτάνου. Από την άλλη, όπως σημείωσε η ίδια “θέλουμε να μιλάμε μια πόλη ανοιχτή όμως το κυκλοφοριακό και η έλλειψη προσβασιμότητας στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους δυσχεραίνουν το έργο μιας ξενάγησης. Επίσης, το θέμα της καθαριότητας με συσσωρευμένα σκουπίδια δεν κάνουν καλό στην τουριστική προβολή της πόλης. Είναι θετικό το ότι συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης καθάρισαν τις δημόσιες τουαλέτες στην περιοχή του Λευκού Πύργου αλλά για πόσο καιρό άραγε θα παραμείνουν καθαρές;” διερωτήθηκε η κ. Γαϊτάνου.

Σχετικά με το επάγγελμα του ξεναγού η κ. Γαϊτάνου τόνισε ότι ανήκει στην κατηγορία των επαγγελμάτων χωρίς ωράριο, γιορτές και αργίες. Για να γίνει κάποιος ξεναγός μπορεί να φοιτήσει είτε στη σχολή ξεναγών είτε μετά από πανεπιστημιακές σπουδές στην Αρχαιολογία και την Ιστορία να παρακολουθήσει ειδικά ταχύρρυθμα σεμινάρια για να αποκτήσει την άδεια εξασκήσως επαγγέλματος. Σημειωτέον ότι η άδεια εργασίας είναι εθνική και ο ξεναγός μπορεί να εργαστεί σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.

“Δείτε την πολη με τα μάτια ενός ξεναγού” παρακινεί η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών επισημαινοντας ότι “οι ξεναγοί κουβαλάμε μια μεγάλη ευθύνη, καθώς συχνά γινόμαστε οι πρεσβευτές της χώρας μας και καλούμαστε να συμβάλουμε χωρίς υπερβολές ώστε ο τουρίστας να αποκομίσει μια ικανοποιητική εικόνα της Ελλάδας και να επιστρέψει στη χώρα του ευχαριστημένος”.

Και για τις δύο ξεναγήσεις δηλώσεις συμμετοχών γίνονται μόνο τηλεφωνικά στο 6947852909

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *