Thursday , 2 May 2024

Δ. Θεσσαλονίκης: Νέα σύσκεψη σήμερα για το ωράριο φορτοεκφόρτωσης – Τέλη Μαρτίου οι ανακοινώσεις

Νέα σύσκεψη, η δεύτερη, για την εφαρμογή του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, στις 16.30 μ.μ. στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης. Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης απευθύνει για αυτή τη συνάντηση εργασίας ανοιχτή πρόσκληση σε συλλόγους και εταιρείες που εμπλέκονται στον εφοδιασμό της αγοράς, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή, να υπάρξει μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και να προκριθεί η βέλτιστη δυνατή λύση για την πόλη.

Τί είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Υπενθυμίζεται πως ο κύκλος των διαβουλεύσεων για το ζήτημα αυτό άνοιξε πριν από μερικές ημέρες όταν και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κ. Αγγελούδη με εκπροσώπους της αγοράς και φορείς της πόλης. Το ειδικό σχέδιο για τις εμπορευματικές μεταφορές είχε ανακοινώσει τότε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για τη διαβούλευση που ξεκίνησε η δημοτική αρχή για την εφαρμογή του ωραρίου φορτοεκφορτώσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελούδης, «ήρθε η ώρα η Θεσσαλονίκη να διεκδικήσει ένα Σχέδιο Βιώσιμων Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών», σημειώνοντας ότι «ανοίγουμε το θέμα της φορτοεκφόρτωσης, ανεξάρτητα από τις εργασίες για την κατασκευή του Flyover». Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος, η λύση στα εμπορευματικά θέματα είναι να δημιουργηθούν οι χώροι αποθήκευσης. «Αυτό όμως θέλει μια μελέτη, να βρεθούν χώροι, θέλει μια κατασκευή και προφανώς κεφάλαια για να υλοποιηθούν. Ήρθε η ώρα όμως να το σχεδιάσουμε», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης.

Το ΙΜΕΤ ΕΚΕΤΑ
Από την πλευρά του ΙΜΕΤ ΕΚΕΤΑ, η αναπληρώτρια διευθύντρια Γεωργία Αϋφαντοπούλου, τόνισε ότι «το να λύσουμε ή να διαφοροποιήσουμε ένα πρόγραμμα φορτοεκφόρτωσης, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημά μας. Χρειαζόμαστε μια συνολική προσέγγιση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς για να γίνει ένα Σχέδιο Βιώσιμων Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης».

Το ΕΒΕΘ
Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης επανέλαβε ότι το Επιμελητήριο έχει καταθέσει μία προσωρινή πρόταση που λέει ότι θα είναι σχετικά ελεύθερη η διακίνηση προϊόντων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από τις 07.30 – 10.00 το πρωί. «Πιθανόν αυτό να μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερους άξονες που τροφοδοτούν με οχήματα το κέντρο της πόλης», σημείωσε.

Οι ανακοινώσεις για τις φορτοεκφορτώσεις
Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση που ξεκίνησε ο δήμος για το θέμα του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης και να πραγματοποιηθούν ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «η φορτοεκφόρτωση καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου δημιουργεί προβλήματα που πρωτίστως αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες, οι οποίοι βλέπουν να μειώνεται η αγοραστική κίνηση όταν ο πολίτης απογοητεύεται και δεν έρχεται στο κέντρο. «Πρέπει να λύσουμε το ζήτημα με συνεννόηση και με διάλογο. Θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση με τους πάντες ώστε να πάμε γρήγορα σε μια λύση. Η πόλη πρέπει να σταματήσει να μιλάει γενικώς αλλά να αποφασίζει και να υλοποιεί», τόνισε ο κ. Αγγελούδης. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος «όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων με επίταση βάζουν το ζήτημα ότι πρέπει να τεθούν κανονιστικές διατάξεις και να εφαρμοστούν. Κανονιστική διάταξη έχουμε, αλλά ήρθε η ώρα με συνεννόηση να την εφαρμόσουμε». Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να αλλάξει την κανονιστική διάταξη για το ωράριο σε περίπτωση που χρειαστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *