Friday , 29 March 2024

Δ.Κούβελας : “Εκτιμώ ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα έπρεπε να ανασταλεί για όλες τις ηλικιακές ομάδες”

Για τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και την πορεία των εμβολιασμών έκανε λόγο σήμερα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας. Μιλώντας στην εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ με τον Βασίλη Κοντογουλίδη επεσήμανε ότι “ορθώς η ΕΕ δεν ανανέωσε την παραγγελία εμβολίων της Astrazeneca για μετά τον Ιούνιο. Προσωπικά εκτιμώ ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα έπρεπε να ανασταλεί για όλες τις ηλικιακές ομάδες”.

Ο ίδιος επανέλαβε την έλλειψη στρατηγικής της χώρας ως προς την υγειονομική θωράκιση της χώρας τονίζοντας ότι δεν αρκούν οι εμβολιασμοί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όπως είπε “τι έπρεπε να γίνει με τους εμβολιασμούς; Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι για οποιαδήποτε ιατρική δράση είναι απαραίτητη η πρωτοβάθμια Υγεία. Μόνος μου το λέω μόνος μου το ακούω! Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχει οικογενειακό γιατρό! Τι γίνεται στα χωριά που οι γιατροί έχουν απορροφηθεί στις κλινικές COVID-19; Μένουν χωρίς γιατρό οι άνθρωποι αυτοί”.

Αναφερόμενος στα εύσημα που λαμβάνει το Ισραήλ για τη διαχείριση της COVID-19 σχολίασε ότι “στο Ισραήλ δεν βοήθησαν μόνο οι εμβολιασμοί. Έχουν άριστο σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας και φυσικά το φάρμακο!”.

Ο κ. Κούβελας σημείωσε ότι είναι υπέρ των εμβολιασμών αλλά κυρίως των στοχευμένων εμβολιασμών. Όπως είπε “εκείνο που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι όσοι δεν ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου δεν χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένα σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας επιτείνει τη σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό”.

Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων σήμερα τόνισε ότι “τα σχολεία δεν έπρεπε να κλείσουν ποτέ. Τα παιδιά που νοσούν βαριά είναι απειροελάχιστα. Ποτέ δεν ανησυχούσα για τα σχολεία. Τα σχολεία δεν ανήκουν στις υψηλές εστίες μετάδοσης. Οι αποφάσεις δυστυχώς λαμβάνονται στο πόδι και δε βασίζονται σε διεθνή βιβλιογραφία”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *