Wednesday , 24 April 2024

Δ. Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα αν ανοίξουν τα σχολεία

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα αύξησης ακόμη και μέχρι τα 2.000 κρούσματα έως τα μέσα Μαρτίου», προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφερόμενος στην επαναλειτουργία των γυμνασίων και λυκείων, με φόντο τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Ο καθηγητής μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο σενάριο περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων. “Με τα σημερινά δεδομένα, αν δεν ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια, δεν θα φτάσουμε σε αυτές τις τιμές” σημείωσε.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ δήλωσε –επικαλούμενος δεδομένα που επεξεργάζεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- ότι η αύξηση στα κρούσματα ήταν μεν προβλεπόμενη, ωστόσο κινήθηκε σε πιο «τσιμπημένα» επίπεδα από το αναμενόμενο. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τον επόμενο μήνα θα καταγράφεται τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων εφόσον προχωρήσει η άρση των μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη και την ύπαρξη της μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη τον Μάρτιο, με δεδομένη και την περαιτέρω διασπορά του μεταλλαγμένου και πιο μεταδοτικού στελέχους στη χώρα μας, αφού στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα τα κρούσματα αναμένεται να κινούνται στα 1.650-1.700 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να σπάσουν από την αρχή οι αλυσίδες μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού” τόνισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *