Saturday , 11 May 2024

«Είδος πολυτελείας» τα φασολάκια – Η τιμή τους «πετάει» στα 5-6 ευρώ το κιλό

Μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού τα φασολάκια τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας για το καλοκαιρινό τραπέζι. Η τιμή τους αγγίζει για τα φασολάκια τσαουλιά 5 ευρώ το κιλό, ενώ τα φασολάκια μπαρμπούνια πωλούνται τα 6 ευρώ το κιλό.

Ράλι ανατιμήσεων
Ο πληθωρισμός τον Ιούλιο του 2023 ανέβασε και πάλι ταχύτητες με το ράλι ανατιμήσεων στα τρόφιμα να συνεχίζεται. Στο χορό των ανατιμήσεων έχουν μπει τα λαχανικά και τα φρούτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα λαχανικά είναι αυξημένα κατά 15,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συντηρούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία (άνοδος τιμών σιτηρών, ενέργειας κ.ά.), από την κλιματική αλλαγή (καταστροφή παραγωγής από βροχοπτώσεις, καύσωνες, πυρκαγιές) και από την έλλειψη εργατικών χεριών.

Κοκτέιλ ακρίβειας
Τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, οι οποίες σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ακρίβειας. Οι ανατιμήσεις συνεχίζονται δίχως σταματημό στα περισσότερα προϊόντα με πολλά βασικά είδη να ακριβαίνουν τους τελευταίους δύο μήνες. Να σημειωθεί ότι την πλατφόρμα e-katanalotis τα φρέσκα φασολάκια δεν υπάρχουν στην αναζήτηση του προϊόντος. Τα μόνα προϊόντα που υπάρχουν είναι: ρύζι, αρακάς, σπανάκι, μπάμπιες. Όσον αφορά τα υπόλοιπα λαχανικά, τα κολοκυθάκια πωλούνται 1,5 ευρώ το κιλό, τα αγγουράκια 1,30 ευρώ/κιλό, οι μελιτζάνες… αγγίζουν τα 1,50 ευρώ το κιλό ενώ οι μπάμπιες κοστίζουν 4,50 ευρώ το κιλό.

Τι απαντούν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών
Ανακοίνωση για τις αυξήσεις των τιμών των οπωροκηπευτικών εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας – Θράκης. Η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της θέτει ως βασικές παραμέτρους:
-Τις αυξήσεις στα αγροτοεφόδια όπου α) στα γεωργικά φάρμακα οι αυξήσεις των τιμών είναι στο 40-60% και β) στα λιπάσματα οι αυξήσεις των τιμών φτάνουν το 40-70%.
-Τα μεροκάματα των εργατών γης φτάνουν τα 40-50 ευρώ ημερησίως.
-Η μεγάλη αύξηση της ενέργειας, η όποια έχει αντίκτυπο και στον αγροτικό τομέα, καθώς πολλά αγροτικά προϊόντα αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *