Thursday , 28 March 2024

ΕΒΕΘ: Μεγάλες δυσκολίες στη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας – Οι τράπεζες μπλοκάρουν τις αιτήσεις πολλών επιχειρήσεων

Αργές, χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες με αυστηρές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, αλλά και εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εκταμίευσης, ακόμη και για όσες επιχειρήσεις εγκρίθηκε το αίτημα τους, καταγράφει έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του για την παροχή δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε – για λογαριασμό του ΕΒΕΘ – από την εταιρεία Palmos Analysis, στο χρονικό διάστημα 22-25 Ιουνίου, στο νομό Θεσσαλονίκης και σε δείγμα 278 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ.

Ειδικότερα, το 61% των επιχειρήσεων έχει αιτηθεί δάνειο με την εγγύηση του “Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19” από την τράπεζα, με την οποία συνεργάζεται, ενώ το 39% δεν έχει αιτηθεί.

Από αυτές που ζήτησαν χρηματοδότηση, το 64% δηλώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το αίτημα του, το 17% έλαβε έγκριση και το 18% εισέπραξε απόρριψη.

Ωστόσο, όσοι έλαβαν έγκριση, δεν έχουν εκταμιεύσει ακόμη σε ποσοστό 97%, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει δει ακόμη τα Ευρώ του Ταμείου Εγγυοδοσίας στα ταμεία τους. Μέχρι στιγμής, μόνο το 3% εκταμίευσε το δάνειο.

Οι μισές επιχειρήσεις (50%), που είδαν το αίτημα τους να απορρίπτεται, θεωρούν πως αυτό οφείλεται στους επιπλέον κανόνες επιλεξιμότητας (τραπεζικά κριτήρια), που έθεσε η τράπεζα.

Το 23% αποδίδει την απόρριψη στους κανόνες επιλεξιμότητας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το 10% εκτιμά ότι δεν προχώρησε η αίτηση του λόγω του συνδυασμού των όρων του Ταμείου και της τράπεζας και το 17% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για την χορήγηση δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας χαρακτηρίζονται ως πολύ αυστηρές/πολύ δύσκολες από το 32% των επιχειρήσεων, από το 27% ως σχετικά αυστηρές/δύσκολες, από το 19% ούτε αυστηρές/ούτε χαλαρές, από το 1% σχετικά χαλαρές/απλές, από το 1% πολύ χαλαρές/πολύ απλές και δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 20%.

Στην ερώτηση: “Πώς θα χαρακτηρίζατε γενικά τις διαδικασίες έγκρισης δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 από την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε;”, οι απαντήσεις σε ποσοστό 62% τις χαρακτηρίζουν ως πολύπλοκες και χρονοβόρες, απλές και γρήγορες το 16% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν το 22%.

Τα ευρήματα της έρευνας κοινοποίησε το ΕΒΕΘ στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι “τα αντλούμενα από τη δημοσκόπηση στοιχεία καταδεικνύουν με κάθε ενάργεια την αστοχία των μέτρων, όπως τη βιώνουν οι επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι είναι απαραίτητη μία διαφορετική αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκ μέρους της Κυβέρνησης, ώστε να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας.

Φοβούμαστε ότι όσο δεν παρέχεται η απαραίτητη ρευστότητα για την κάλυψη προηγούμενων υποχρεώσεων και την αντισταθμιστική στήριξη των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη. Είναι απαραίτητο οι δράσεις να γίνουν εγκαίρως, για να μην περιέλθει η αγορά σε μία δίνη οριστικής παύσης εργασιών και πτωχεύσεων”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *