Friday , 29 March 2024

ΕΒΕΘ: ΟΧΙ στη μεταφορά της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του INTERREG από τη Θεσσαλονίκη

Την παραμονή της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Interreg στη Θεσσαλονίκη ζητά με επιστολή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, εκφράζοντας έντονη ανησυχία και αντίθεση προς το ενδεχόμενο τόσο της κατάργησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Interreg, όσο και της μετακίνησης, τόσο αυτής, όσο και των συστεγαζόμενων Κοινών Γραμματειών από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η πιθανή μεταφορά της συγκεκριμένης Υπηρεσίας στην Αθήνα – όπως επισημαίνει η διοίκηση του ΕΒΕΘ – δεν εξυπηρετεί την αποκέντρωση και την ανάπτυξη της περιοχής, πολλώ δε μάλλον που η συγκεκριμένη δομή είναι αποτελεσματική και αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κεφάλαιο, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απωλεσθεί. 

Το ΕΒΕΘ, όπως αναφέρεται στην επιστολή, έγινε πρόσφατα αποδέκτης του έντονου προβληματισμού των εργαζομένων στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Προγραμμάτων του Στόχου Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και των συστεγαζόμενων Κοινών Γραμματειών των εν λόγω Προγραμμάτων, που είναι ευρέως γνωστά ως “Interreg”, σε σχέση με τα προβλεπόμενα σε προσχέδιο νόμου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, βάσει των οποίων η μέχρι σήμερα λειτουργούσα στη Θεσσαλονίκη εν λόγω Υπηρεσία, καθώς και οι παραπάνω Κοινές Γραμματείες αναμένεται να μεταφερθούν. Ειδικότερα, αναμένεται να καταργηθεί και υποκατασταθεί η Ε.Υ.Δ. από νέα αντίστοιχη Υπηρεσία, με έδρα πιθανώς την Αθήνα. Επιπλέον, λάβαμε γνώση του σχετικού περιεχομένου του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο αναμένεται, όπως πληροφορηθήκαμε, σύντομα να δημοσιευθεί προς διαβούλευση.

Βάσει των παραπάνω, η διοίκηση του Επιμελητηρίου εκφράζει την έντονη ανησυχία και αντίθεση του Επιμελητηρίου προς το ενδεχόμενο τόσο της κατάργησης της Ε.Υ.Δ. των Προγραμμάτων Interreg, όσο και της μετακίνησης, τόσο αυτής, όσο και των προαναφερόμενων Κοινών Γραμματειών από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το ΕΒΕΘ αποτελεί έναν φορέα που συνεργάζεται αδιαλείπτως με την εν λόγω Υπηρεσία και κάποιες εκ των Κοινών Γραμματειών, έχοντας υλοποιήσει, κατά τα τελευταία δεκαπέντε και πλέον έτη, περισσότερα από δέκα έργα, στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων, όπως Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, MED, ADRION, MEDOCC, CADSES κ.α. Κατά την πολύχρονη και πολύπλευρη σχετική εμπειρία μας είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία με την Υπηρεσία Διαχείρισης, η αποτελεσματικότατη λειτουργία της οποίας προκύπτει εξάλλου και από τα αποτελέσματα των παραπάνω Προγραμμάτων. Θεωρούμε λοιπόν ότι η τρέχουσα δομή και λειτουργία της εν λόγω Υπηρεσίας, από κοινού στον ίδιο χώρο με τις Κοινές Γραμματείες, αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κεφάλαιο, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απωλεσθεί.

Επιπλέον, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης επιμένει πάντοτε να τονίζει τη σημασία και την ανάγκη αποκέντρωσης υπηρεσιών του Κράτους, όταν και όποτε αυτή είναι εφικτή και αποτελεσματική. Θεωρούμε, επομένως, ότι η Ε.Υ.Δ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Υπηρεσίας που έχοντας την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ενώ επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, λειτουργεί κατά γενική ομολογία αποτελεσματικότατα. Είναι άλλωστε κοινή πρακτική, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Υπηρεσίες Διαχείρισης των διαφόρων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων να μην εδρεύουν στις πρωτεύουσες των χωρών. Δεδομένων των παραπάνω, δεν γίνεται κατανοητή η αιτία και αναγκαιότητα μετακίνησής της, πόσο μάλλον δε στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Ένας σημαντικός ακόμη λόγος για την παραμονή της Υπηρεσίας Διαχείρισης και των Κοινών Γραμματειών των Προγραμμάτων Interreg στη Θεσσαλονίκη αποτελεί – όπως τονίζεται επίσης στην επιστολή – η γειτνίαση της πόλης με την παραμεθόριο περιοχή, γεγονός που διευκολύνει ιδιαίτερα τη συνεργασία φορέων από τη διασυνοριακή περιοχή και την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *