Thursday , 28 March 2024

ΕΒΖ: Habemus…συμφωνία για τη μίσθωση των εργοστασίων, αλλά αντιδρούν οι τευτλοπαραγωγοί

Σε κατάληψη των γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν από το μεσημέρι τευτλοπαραγωγοί που συνεργάζονται με την ΕΒΖ, διαμαρτυρόμενοι για τοπεριεχόμενο της συμφωνίας που επήλθε νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. της εταιρείας για τη μίσθωση των εργοστασίων στο Πλατύ και τις Σέρρες στο σχήμα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας ε τη Royal Sugar για 28 μηνες, καθώς αυτή προβλέπει ότι η φετινή παραγωγή θα διατεθεί όχι για την παραγωγή ζάχαρης αλλά για βιοαέριο, ζωοτροφές κ.ο.κ.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας , Σάκης Πίππας, τόνισε ότι στη σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί για τη μίσθωση των εργοστασίων, για την οποία οι παραγωγοί ενημερώθηκαν ενημέρωσαν από τη διοίκηση της ΕΒΖ, δεν αναφέρεται το πώς θα πάρει ο μισθωτής τα τεύτλα, ούτε υπάρχουν όροι για το πώς θα πληρωθούν. “Χωρίς διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις από το υπουργείο, είμαστε μετέωροι και εκτεθειμένοι. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους”, πρόσθεσε σχετικά. “Με βάση τα όσα ακούγονται, ο μισθωτής θα παραλάβει τα τεύτλα μας και θα τα διαθέσει για βιοαέριο και ζωοτροφές και όχι για την παραγωγή ζάχαρης, αυτό σημαίνει απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς και ποιος θα μας την καλύψει”.

Η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη, η οποία όμως θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, όταν υπήρχε αρκετός χρόνος για την απαραίτητη συντήρηση των δυο εργοστασίων, ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η παραγωγή ζάχαρης. Υπενθυμίζεται όμως ότι η διοίκηση της ΕΒΖ αντιδρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εγχείρημα, λόγω παλιάς διαφοράς της με τη Royal Sugar, με την οποία έχει ανοιχτή δικαστική διαμάχη με εκατέρωθεν αντίθετες αγωγές και η υπόθεση έχει καθυστερήσει για αρκετές κρίσιμες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δ.σ. της ΕΒΖ (από το οποίο σημειωτέον το περασμένο Σάββατο η νομικός Κωστούλα Πάτούχα-στενή συνεργάτιδα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης επί Κυβέρμνησης ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση και το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Στέλλα Καραγιάννη) συναίνεσε τελικά στην υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης των εργοστασίων στην κοινοπραξία Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας- Royal Sugar, έναντι τιμήματος 490.000 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *