Saturday , 27 April 2024

Εγκρίθηκε και στην Ελλάδα ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε όλες τις ηλικίες θα χορηγείται πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας. 

Έως σήμερα το εμβόλιο αυτό ήταν προγραμματισμένο να δίνεται μόνο σε ηλικίες από 18 έως 64 ετών. Η κ. Θεοδωρίδου, αιτιολογώντας την παραπάνω απόφαση, επικαλέστηκε πρόσφατες διεθνείς επιστημονικές μελέτες που έδειξαν αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες. 

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που οι δόσεις των εμβολίων δίνονται με το σταγονόμετρο από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τις χώρες της Ε.Ε., αν και υπάρχει έντονη επιθυμία από τις επιμέρους ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεγάλο αριθμό εμβολιασμών, προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως οι Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) έχουν βάλει νερό στο κρασί τους σχετικά με το ηλικιακό όριο. 

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, έως το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, με αφορμή την έγκριση χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και στους άνω των 65 ετών, σε συνδυασμό με την ενημέρωση απ’ τις φαρμακοβιομηχανίες που παρασκευάζουν τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.120.000 εμβολιασμοί. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε περίπου 747.000 πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ 373.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Όπως ανέφερε η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα ανέρχεται σε 7,12%, ενώ μίλησε για αύξηση της συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%, στις ηλικίες 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%, στους 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 68%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *