Friday , 19 April 2024

ΕΕ: Δεν τα βρίσκουν για τους πρόσφυγες

Χωρίς συμφωνία για τον μηχανισμό κατανομής των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη έληξε η σημερινή άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι τη Δευτέρα στο Παρίσι όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ε.Ε., επεσήμανε ο Καστανέρ. Στόχος, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, είναι να εξασφαλιστεί η στήριξη περίπου 15 χωρών για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, ομάδα χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης είχε προκαταρκτικές συζητήσεις για το σχέδιο το οποίο στηρίζει και η Γαλλία. Όμως ούτε 10 ευρωπαϊκές χώρες, σε σύνολο 28, δεν έχουν προσφερθεί να υποδεχθούν μετανάστες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης.

Στο παρελθόν,η Ιταλία δεχόταν τους περισσότερους μετανάστες. Η κυβέρνηση στη Ρώμη ωστόσο αντιδρά πλέον και ζητεί από άλλες χώρες της Ε.Ε. να αναλάβουν το μέρος των μεταναστών που τους αναλογεί. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ είχε δηλώσει πριν από τη Σύνοδο ότι θα επιδιώξει «μια προσωρινή συμφωνία» για τη διανομή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, αν και δεν φάνηκε αισιόδοξος για αποτέλεσμα σήμερα. Σύμφωνα με τον Ζέεχοφερ, οι μετανάστες θα πρέπει να διασώζονται στη Μεσόγειο και να μεταφέρονται σε ασφαλές λιμάνι, που όμως «δεν είναι απαραίτητο να είναι ευρωπαϊκό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *