Friday , 29 March 2024

Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: «Αυτόφωρη διαδικασία και άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος όσων προσβάλλουν τη συντεταγμένη έννομη τάξη»

«Φρένο» στην αυθαίρετη δράση των αυτοαποκαλούμενων «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» επιχειρεί να βάλει η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο που απέστειλε προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο αρεοπαγίτης δικαστικός λειτουργός  ζητάει την άμεση προσαγωγή των υπαιτίων στο αυτόφωρο, την κίνηση της ποινικής δίωξης για τα πλημμελήματα και την παραγγελία κυρίας ανάκρισης για τα κακουργήματα. 

«(Επικαλούμενοι το άρθρο 120 παράγραφος 4 του Συντάγματος) αναγορεύουν εαυτούς σε θεματοφύλακες του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι (δήθεν) έχει καταλυθεί το Σύνταγμα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι αυτοί νομιμοποιούνται, οίκοθεν πλέον, να παρεμβαίνουν. Στην πραγματικότητα με τις πράξεις τους προσβάλλουν τη συντεταγμένη έννομη τάξη. Οικειοποιούνται την αρμοδιότητα των δικαστηρίων ν΄ αποφανθούν για τη νομιμότητα επιμέρους διατάξεων και μέτρων. Και απομειώνουν απροσχημάτιστα, χωρίς καμιά αναστολή, την ιστορική καταβολή του δικαιώματος αντίστασης», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πλιώτας.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγκου επισημαίνει ότι «η αξιοποίηση της Ποινικής Δικονομίας που αποτελεί “Εφαρμοσμένο Συνταγματικό Δίκαιο”, είναι η ενδεδειγμένη και αποτελεσματική αντίδραση της έννομης τάξης κατά φαινομένων που στρέφονται ενάντια στην προστασία της δημόσιας υγείας, εμπίπτουν στο κυρωτικό πεδίο των ποινικών νόμων και προσβάλλουν βάναυσα το Σύνταγμα στο όνομα δήθεν του άρθρου 120».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *