Friday , 19 April 2024

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Αυτόφωρο και ποινική δίωξη για τους αρνητές της μάσκας

Στο αυτόφωρο θα οδηγούνται στο εξής οι αρνητές της μάσκας, σύμφωνα με Εγκύκλιο που απέστειλε στους εισαγγελείς όλης της χώρας ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ.Πλιώτας, και θα ασκείται ποινική δίωξη. Το αυτόφωρο ισχύει και για όσους αναρτούν παραινέσεις κατά της χρήσης μάσκας στο διαδίκτυο, καθώς εκτιμάται ότι διαπράττουν το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή και στους παραβάτες θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος ή  χρηματική ποινή.

«Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα  μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους  θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας  και η τήρηση  της αυτόφωρης διαδικασίας  των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ», τονίζει ο κ.Πλιώτας και επισημαίνει είσης ότι η προανάκριση  θα διεξαχθεί από εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός τονίζει επίσης προς τους εισαγγελείς της χώρας την «ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης,  εγρήγορσης,  συνεχούς ενδιαφέροντος και  κατά νόμο παρέμβασης  των εισαγγελέων Πρωτοδικών της επικράτειας  για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές  ενέργειες», ενώ κάνει ειδική αναφορά και στη χρήση της μάσκας από τους μαθητές και επισημαίνει πως η λήψη του μέτρου  αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.)».

Στο μεταξύ, δεκάδες καταγγελίες φθάνουν καθημερινά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τις καταλήψεις σχολείων από γονείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να κάνουν μάθημα. Για κάθε καταγγελία, η εισαγγελία σχηματίζει δικογραφία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *