Friday , 19 April 2024

Εισαγγελική «ασπίδα» υπέρ των μηνυόμενων από αντιεμβολιαστές

Να μην ενεργοποιείται η αυτόφωρη διαδικασία και να μην προσάγονται ενώπιον των δικαστικών αρχών, εκπαιδευτικοί, γιατροί ή άλλοι πολίτες, όταν μηνύονται από αντιεμβολιαστές, ζητεί από τους εισαγγελείς όλης της χώρας  ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Με εγκύκλιό του, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός καλεί τους αστυνομικούς ή άλλους ανακριτικούς υπαλλήλους  που  παραλαμβάνουν σχετικές μηνύσεις,  να μην κινούν καμία δικαστική διαδικασία πριν ειδοποιήσουν τον αρμόδιο εισαγγελέα. Βάσει της εγκυκλίου, ο εισαγγελέας δε θα ασκεί ποινική δίωξη, αλλά οφείλει να εξετάζει τα καταγγελλόμενα.

«Στην περίπτωση (…) που καταγγέλλεται φερόμενο ως επ΄ αυτοφώρω τελεσθέν πλημμέλημα, η ρύθμιση του άρθρου 417 ΚΠΔ παρέχει τη  δικονομική δυνατότητα στον εισαγγελέα, να κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι να μη εφαρμοστεί η συνοπτική διαδικασία του αυτοφώρου και να διατάξει, συνακόλουθα, να μη συλληφθεί και να μη προσαχθεί ο μηνυόμενος, η δε υποβολή – διαβίβαση της μήνυσης ή έγκλησης να επακολουθήσει», σημειώνεται στην εγκύκλιο.

Αναφερόμενος στο θέμα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου  κινητοποιεί, για μία ακόμη φορά, τις εισαγγελικές αρχές για παραδειγματική τιμωρία όσων παραβαίνουν τον νόμο.

«Μπορεί οι όποιοι πολίτες να έχουν την άποψη τους για τα εμβόλια, όμως δεν μπορούν να παραβαίνουν τον νόμο σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, ευσυνείδητων πολιτών και δημοσίων λειτουργών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», αναφέρεται

Η εισαγγελική εγκύκλιος έχει κοινοποιηθεί στους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *