Friday , 3 May 2024

Εισπρακτική εταιρεία παραβιάζει δικαστική απόφαση και βάζει “φέσι” σε δανειολήπτη!

Του Γ. Κατσιάνη

Σήμερα το thesseconomy.gr αποκαλύπτει το μέγεθος της ασυδοσίας των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες επιχειρούν να υποκαταστήσουν και τις αποφάσεις των δικαστηρίων!

Η περίπτωση αφορά τον Κ.Ω. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του site), ο οποίος το 2013 εντάχθηκε στο νόμο Κατσέλη (ν.3869/2010), με απόφαση του Ειρηνοδικείου.

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση περί υπαγωγής του στον ν. 3869/2010, ρυθμίστηκαν τα χρέη του με τον ορισμό καταβολών, ύψους 350 ευρώ τον μήνα για την πρώτη τετραετία και εξαιρέθηκε της εκποίησης η κύρια κατοικία του, για τη διάσωση της οποίας ρυθμίστηκαν μηνιαίες καταβολές προς την πιστώτρια τράπεζα…”ύψους 275 ευρώ εκάστης για χρονικό διάστημα 204 μηνών, ήτοι συνολικά το ποσό των 56.100 ευρώ”.

Ωστόσο, το 2023 ο Κ.Ω. προσέφυγε και πάλι στη δικαιοσύνη, ζητώντας το επιτόκιο καταβολής των δόσεων, στο πλαίσιο του αρ. 9 παρ. 2 ν. 3869/2010, “να υπολογίζεται επί της εκάστοτε μηνιαίας δόσης και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου”.

“Βάσει της δικαστικής απόφασης, έπρεπε να καταβάλλω 275 ευρώ συν το κυμαινόμενο επιτόκιο (5,49%) συνολικά 290 ευρώ τον μήνα και όχι 390 ευρώ που πληρώνω σήμερα”, δήλωσε στο thesseconomy.gr ο Κ.Ω.

Τι υποστηρίζει η εισπρακτική εταιρεία

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η απάντηση της εισπρακτικής εταιρείας, καθώς δεν αναγνωρίζει την δικαστική απόφαση!

Ειδικότερα, σε απάντηση της προς τον Κ.Ω. επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι “…το επιτόκιο δεν εφαρμόζεται στην εκ του δικαστηρίου ορισθείσα δόση αλλά στο σύνολο του κεφαλαίου που ο πιστούχος καλείται να πληρώσει προς διάσωση της κύριας κατοικίας του”.

Επιπλέον, σημειώνει ότι εφόσον το επιτόκιο έχει οριστεί κυμαινόμενο, “το ποσό κάθε δόσης υπόκειται σε μεταβολές σύμφωνα με τη διακύμανση του εν λόγω επιτοκίου κατά τα οριζόμενα στο νόμο και τη δικαστική απόφαση”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *