Saturday , 27 April 2024

Εκλογές στη Ρωσία: Ξανά πρόεδρος με 87,34% ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, έλαβε το 87,34% των ψήφων στις ρωσικές προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής μετά την καταμέτρηση του 99,55% των ψήφων και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Επανεξελέγη πρόεδρος και θα βρίσκεται για άλλα έξι χρόνια στο Κρεμλίνο σκιαγραφώντας το πορτρέτο μιας Ρωσίας που «δυναμώνει» η νίκη του και δεν θα αφεθεί να «εκφοβιστεί» από τους αντιπάλους της.

Οι εκλογές
Ο Νικολάι Χαριτόνοφ απέσπασε το 4,30% των ψήφων, ο Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ το 3,80% και ο Λεονίντ Σλούτσκι, το 3,17%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 74,22%. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, η επίδοση του Πούτιν συνιστά ρεκόρ στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας.

Οι δηλώσεις του Πούτιν μετά τη νίκη στις εκλογές
Ως ένδειξη «εμπιστοσύνης» και «ελπίδας» χαρακτήρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, ενώ στην πρώτη του δημόσια αναφορά στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, έκανε λόγο για «λυπηρό γεγονός». Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Πούτιν υποστήριξε ότι «με κάθε φωνή, χτίζουμε μια κοινή βούληση του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπάθησαν να μας τρομάξουν, να καταστείλουν τη θέλησή μας, τη συνείδησή μας, κανείς δεν τα κατάφερε ποτέ στην ιστορία. Απέτυχαν τώρα και θα αποτύχουν στο μέλλον», συμπλήρωσε. Επίσης, ευχαρίστησε τους πολίτες που προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα και εξέφρασε «ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους πολεμιστές μας στην πρώτη γραμμή», αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *