Sunday , 28 April 2024

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Φαβορί» η Αχτσιόγλου, στον… αντίποδα ο Κασσελάκης

Παραμονή –σήμερα- του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και οι πέντε διεκδικητές της προεδρίας μελετούν τα μηνύματα της τελευταίας δημοσκόπησης σχετικά με τη δυναμική τους ενόψει των εκλογών στο κόμμα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση όλα δείχνουν ότι προοιωνίζεται εκλογικό ντέρμπι μεταξύ Έφης Αχτσιόγλου και Στέφανου Κασσελάκη. Οι Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας είναι οι πέντε που διεκδικούν την εκλογή τους στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα
Τα στοιχεία της δημοσκόπησης εμφανίζουν την Έφη Αχτσιόγλου να έχει θετικές γνώμες σε όλες τις κατηγορίες. Με 48% προηγείται στο γενικό κοινό, έχει 72% αποδοχή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 66% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει 35% στο γενικό κοινό, 53% στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και 48% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν. Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να μην έχει ακόμη πολύ μεγάλη θετική απήχηση στην κοινωνία (29%) όμως ήδη έχει θετική εικόνα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (58%) και σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν (62%). Ο Νίκος Παππάς δεν έχει μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία όμως έχει εσωκομματικό κύρος, ενώ πιο χαμηλά είναι ο Στέφανος Τζουμάκας.

Μάχη για την προεδρία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δημοσκόπηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει το ερώτημα ποιον θέλουν για πρόεδρο. Εδώ βλέπει κανείς μια μετατόπιση των προτιμήσεων προς τον Στέφανο Κασσελάκη όσο πηγαίνουμε προς το κοινό που θα πάει να ψηφίσει στην εσωκομματική διαδικασία. Στο σύνολο του δείγματος, που περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, η Έφη Αχτσιόγλου έχει σαφές προβάδισμα με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη και 12% του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 3%.

Ο δεύτερος γύρος
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, φαίνεται πως είναι πιθανό να οδηγηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο γύρο. Σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, φαίνεται πως το 52% θα προτιμούσε την Έφη Αχτσιόγλου έναντι 26% που θα προτιμούσε τον Στέφανο Κασσελάκη. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την Έφη Αχτσιόγλου θα προτιμούσε στο δεύτερο γύρο το 52% και το 39% τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι ψηφοφόροι
Οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν αύριο, Κυριακή, στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα. Επισημαίνεται ότι έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *