Thursday , 25 April 2024

Εκλογές 2023: Ποια κόμματα δεν κατεβαίνουν στις δεύτερες κάλπες – Οι ανακοινώσεις τους και ποιους στηρίζουν

Λίγες ημέρες πριν στηθούν οι δεύτερες κάλπες και κάποια από τα κόμματα της 28ης Μαΐου έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μέχρι στιγμής δεν θα συμμετέχουν:

Το κόμμα ΚΟΤΕΣ
Το κόμμα ΚΟΤΕΣ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου και δεν θα κατεβάσει ψηφοδέλτια. Στην ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Λούβρος, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές το 2019, τονίζεται ότι στο κόμμα θεωρούν «άσκοπο» να κατέβουν στις δεύτερες κάλπες. Επίσης καλεί τους ψηφοφόρους του ΚΟΤΕΣ να στηρίξουν «εκλογικά το ΚΚΕ που σταθερό στις αξίες και τη δράση του αποτελεί τον γνήσιο και πραγματικό αντίπαλο της Δεξιάς και της ολιγαρχίας».
Οι ΚΟΤΕΣ πήραν 11.517 ψήφους στις εκλογές της 21ης Μαΐου και το ποσοστό τους ήταν 0,20%. Το ρεκόρ περισσότερων ψήφων τους το πέτυχαν στον Β3′ Νότιο Τομέα Αθηνών όπου τους στήριξαν 1.337 άνθρωποι, ενώ 1.147 ψήφους πήραν στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Τέλος και για την «Εθνική Δημιουργία»
Με ανακοίνωσή του το κόμμα “Εθνική Δημιουργία” του οποίου ηγούνταν ο Θάνος Τζήμερος και ο Φαήλος Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι δεν θα βρίσκεται ανάμεσα στις επιλογές των πολιτών για τις εκλογές στις 25 Ιουνίου.
Έτσι μετά την απόσυρση του Θάνου Τζήμερου από το πολιτικό σκηνικό και την «κεφαλή» του κόμματος, φαίνεται ότι τίτλοι τέλους (τουλάχιστον προς το παρόν) μπαίνουν και συνασπισμό «ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» ο οποίος είχε δημιουργηθεί από την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ του Θάνου Τζήμερου και τη ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ του Φαήλου Κρανιδιώτη το 2021.
«Αφού δεν επετεύχθη ο ελάχιστος στόχος του 3% των ψήφων στις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου, παύει να υφίσταται ο εκλογικές συνασπισμός «ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» που σχηματίστηκε το 2021 από την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ του Θάνου Τζήμερου και τη ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ του Φαήλου Κρανιδιώτη με στόχο την κοινή κάθοδο στις εκλογές. Τα δύο κόμματα πορεύονται πλέον ανεξάρτητα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Το κόμμα «EAN»
Τους λόγους για την απόφαση να μην κατέλθει το κόμμα «EAN» στις δεύτερες εκλογές 2023 εξηγεί ο επικεφαλής του Αναστάσιος Κανελλόπουλος.
Το κόμμα «EAN» στις εκλογές της 21ης Μαϊου συγκέντρωσε 0,26%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 15.177 ψήφους. Ωστόσο για τρεις λόγους τους οποίους εξήγησε ο κ. Κανελλόπουλος, ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των εκλογέων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος αναφέρει : «Η αναπότρεπτη πόλωση που θα υπάρξει μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κατακερματισμός του πατριωτικού χώρου, καθώς και οι εγγενείς δυσκολίες του Κόμματος, υπαγορεύουν τη μη συμμετοχή του ΕΑΝ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης
«Παρών» στις δεύτερες εκλογές είχε δηλώσει ότι θα είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, μία ημέρα μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου στο κόμμα του για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. «Θα κατέβω στις δεύτερες εκλογές» δήλωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης χωρίς να αποκαλύψει τη στρατηγική του για τις δεύτερες κάλπες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *