Saturday , 20 April 2024

Εκτεθειμένη στις κυβερνοεπιθέσεις η Ελλάδα- 3200 επιθέσεις ανά μήνα(!) σημειώθηκαν το 2022

Του Γ. Κατσιάνη

Μπορεί η χώρα μας να έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των ψηφιακών συστημάτων ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη επιτυχία τις κυβερνοεπιθέσεις.

Τελευταίο “θύμα” ήταν η Τράπεζα Θεμάτων (http://www.iep.edu.gr/el/e-ypiresies) του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η οποία επί δύο ημέρες βρέθηκε στο στόχαστρο των χάκερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, δεν έχει ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο TLS 1.3 για τη μετάδοση με ασφάλεια πληροφοριών και ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός ότι το έργο της δημιουργίας και χρήσης Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) κόστισε  834.287,30 ευρώ.

Το 2022 στη χώρα μας (σύμφωνα με τα στοιχεία της Check Point Research), οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν κατά 64%, σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο, καταγράφοντας 813 επιθέσεις κατά μέσο όρο την εβδομάδα!

Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.), Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ΑΑΔΕ και άλλες 800 σελίδες του δημοσίου συγκαταλέγονται μεταξύ των “θυμάτων” των κυβερνοεπιθέσεων.

Είναι φανερό ότι η υιοθέτηση ενός συστήματος αποτροπής επιθέσεων DDoS σε όλες τις εφαρμογές της δημόσιας διοίκησης καθώς και η ενεργοποίηση ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης κυβερνοεπιθέσεων.

Άλλωστε, το προλαμβάνειν αντί του θεραπεύειν αποτελεί διαχρονικά την καλύτερη μέθοδο πρόληψης και αποτροπής εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *