Friday , 19 April 2024

Εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής 4 νέες επιχειρήσεις και νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών

Του Γ. Κατσιάνη

Εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής 4 έμειναν πολλοί νέοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, παρά το γεγονός ότι στον τέταρτο κύκλο ενίσχυσης εντάχθηκαν συνολικά 448.203 επιχειρήσεις που θα λάβουν επιδότηση πάνω από δύο δισ. ευρώ.

Το thesseconomy.gr παρουσιάζει σήμερα περιπτώσεις νέων επιχειρηματιών, οι οποίοι καλούνται πλέον να μεταθέσουν τις ελπίδες τους για κρατική ενίσχυση στον επόμενο (5ο) κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η πρώτη περίπτωση αφορά ατομική επιχείρηση, η οποία συστάθηκε στις 10 Μαρτίου του 2020.                                                                                                                               

Όπως καταγγέλλει η αυτοαπασχολούμενη Ε.Α., τρεις ημέρες αργότερα (13 Μαρτίου), προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης της με κρατική εντολή, λόγω του πρώτου lockdown.

«Ο λόγος για τον οποίο απορρίφτηκε η αίτηση μου οφείλεται στο γεγονός ότι για τις τρεις ημέρες που λειτούργησα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, είχα τζίρο μόλις 247 ευρώ, ποσό που υπολείπεται των 300 ευρώ που είναι και το όριο ένταξης στο πρόγραμμα», σημείωσε.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση νέου ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος παρά το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2019, είχε κύκλο εργασιών 855 ευρώ, δεν εντάχτηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

 «Για τους νέους επαγγελματίες, προβλέπεται απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την εγκύκλιο ΓΔΟΥ 281/2020, τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης προκύπτουν αν διαιρεθούν με το έξι, με το σύνολο να είναι κάτω από το όριο των 300 ευρώ, γεγονός απαράδεκτο και συνάμα άδικο», υπογράμμισε.

Ωστόσο, το «κούρεμα» πολλών αιτήσεων που υποβλήθηκαν προς ένταξη στην πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 4, επιβεβαιώνουν λογιστές και φοροτεχνικοί.

«Από τις συνολικά 80 αιτήσεις που υπέβαλλε το γραφείο μου, εγκρίθηκαν μόλις οι 40», δήλωσε λογιστής, ο οποίος απέδωσε το χαμηλό ποσοστό έγκρισης στο γεγονός ότι πολλοί αιτούντες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *