Friday , 19 April 2024

Εκτός τραπεζών δάνεια ως και 25.000 ευρώ από τον Ιούνιο σε επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και άνεργους

Του Γ. Κατσιάνη

«Φρένο» στην αποκλειστικότητα που έχουν οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια επιχειρεί να βάλει το πρόγραμμα μικροπιστώσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, το σχετικό σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα να λάβουν χρηματοδότηση ως και 25.000 ευρώ, επιχειρήσεις, ιδιώτες και άνεργοι που έχουν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό, είτε επειδή δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, είτε βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα του Τειρεσία ή δεν μπορούν να λάβουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Υπεύθυνα για τη διάθεση των κονδυλίων θα είναι ιδρύματα με έδρα την Ελλάδα, τα οποία θα λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας, κατόπιν άδειας λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο, στόχος του προγράμματος είναι να διευκολύνει την χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως όσον αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις start up αλλά και κάθε είδους άτομα που είναι αποκλεισμένα από την τραπεζική χρηματοδότηση λόγω έλλειψης επαρκών εξασφαλίσεων.                                                                                                                     

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί «ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία» και κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα μικροπιστώσεων θα λειτουργεί με τρόπο «δίκαιο, διαφανή και με την δέουσα εποπτεία, ώστε να αντιμετωπιστεί και μέρος της παραοικονομίας αλλά και της τοκογλυφίας».                                                                                                                             

Να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία για το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στην υλοποίηση του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *