Friday , 26 April 2024

ΕΚΤ: Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ (χαρτονομισμάτων) μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2019

Περίπου 251.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή κατεγράφη μείωση κατά 4,2% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και κατά 16,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Αναλυτικότερα:

  • 251.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2019.
  • Πάνω από 80% των πλαστών ήταν τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ.
  • Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν ένα αξιόπιστο και ασφαλές μέσο πληρωμών.
  • Η γνησιότητα όλων των τραπεζογραμματίων ευρώ επαληθεύεται με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία».

Η πιθανότητα να λάβει κάποιος πλαστό τραπεζογραμμάτιο ευρώ είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός τους παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την πρώτη εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Το 2018 ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορίαα αυξήθηκαν κατά περίπου 5,6% και 5,2% αντίστοιχα. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *