Saturday , 4 May 2024

Ελατοχώρι Πιερίας: Γιορτάζουν την 25η Μαρτίου με… κουδούνια και γλέντι στην πλατεία του χωριού – Το έθιμο αναβιώνει παραμονή του Ευαγγελισμού


Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου δεν… περιορίζεται μόνο σε δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων και παρελάσεις. Αναβιώνουν έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις…ρίζες τους στο βάθος των χρόνων.

Παραμονή, 24 Μαρτίου
Στο Ελατοχώρι του νομού Πιερίας, την παραμονή του Ευαγγελισμού, ομάδες μικρών παιδιών και νέων του χωριού, έχοντας κρεμασμένα στο λαιμό κουδούνια από τα κοπάδια των προβάτων και κρατώντας στα χέρια φωτιές γυρίζουν στους δρόμους του χωριού. Σε κάθε σπίτι χτυπούν δυνατά τα κουδούνια, κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο και φωνάζουν δυνατά λέγοντας να «φύγουν τα φίδια, να φύγουν οι σαύρες, έρχεται ο Ευαγγελισμός με το σπαθί στο χέρι». Στη συνέχεια συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και στήνουν μεγάλο γλέντι με κρασί και εδέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έθιμο κρατάει από την εποχή της τουρκοκρατίας έως και σήμερα. Οι μεγαλύτεροι του χωριού μαζεύουν κέδρα και τα συγκεντρώνουν στην πλατεία. Εκεί ανάβουν μεγάλες φωτιές και πηδάνε πάνω από τις φλόγες καλωσορίζοντας την άνοιξη με χορούς και παραδοσιακά τραγούδια.

Και στην Ήπειρο
Κάτι ανάλογο, την παραμονή του Ευαγγελισμού, συμβαίνει και σε περιοχές της Ηπείρου. Τα παιδιά ξεχύνονται στα χωράφια, χτυπώντας κατσαρόλες και ό,τι άλλο μαγειρικό σκεύος έχουν. Με το θόρυβο που κάνουν πιστεύουν πως διώχνουν τα φίδια, που εκείνη την ημέρα ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *