Friday , 3 May 2024

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στην τελική ευθεία για την απόκτηση POS – Τί λένε για τις προμήθειες των τραπεζών

Έως τις αρχές Μαρτίου θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί 100.000 νέα POS στην αγορά. Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντάχθηκαν στην υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με POS θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών. Για την αγορά των POS και την προμήθεια των τραπεζών μιλούν στο thesseconomy.gr ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στον χώρο των ταξί: «Χαράτσια» οι προμήθειες
Η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται από επαγγέλματα όπως οι ιδιοκτήτες ταξί. Να σημειωθεί ότι η αγορά ενός POS ξεκινάει από 30 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 400 ευρώ. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Σωματείου των Ταξί Θεσσαλονίκης «Ερμής» Κλήμης Λεοντιάδης «μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου όλα τα ταξί θα έχουν POS. Από 300- 400 ευρώ είναι η αγορά του, ενώ είναι πολύ μεγάλες και οι προμήθειες των συστημικών τραπεζών. Κάναμε κάποιες επαφές με τις τράπεζες. Μας δώσανε –ας το πούμε- μια λίγο καλύτερη προσφορά. Αλλά είναι αρκετά μεγάλες οι προμήθειες, ‘χαράτσια’ τα λέμε, γιατί ζητούν προμήθεια ανά συναλλαγή και μηνιαία συντήρηση, κάποιες μάλιστα ζητάνε και ασφάλεια ζωής. Ανά συναλλαγή η προμήθεια που ζητάνε ανέρχεται από 0,7% – 1,5%. Στο τέλος του μήνα θα βγαίνουν τεράστια τα ποσά. Κι όσο περισσότερες θα είναι οι συναλλαγές τόσο χειρότερο θα είναι για μας το κόστος. Υπολογίζουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό μηνιαίως θα φεύγει από το εισόδημά μας», προσθέτει ο κ. Λεοντιάδης.

Ψιλικατζίδικα και καπνοπωλεία: «Πετυχημένη σύμβαση από το 2016»
Όπως αναφέρει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, οικονομικός επόπτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ιακώβου «ως Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας από την πρώτη φορά -που μπήκαν τα ψιλικατζίδικα στην απόκτηση τερματικού- είχαμε έρθει σε επαφή με όλες τις τράπεζες για να κάνουμε μια συλλογική κίνηση ως προς την αγορά του POS. Κάναμε μια σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος η οποία ήταν και η μοναδική τράπεζα που δέχτηκε να μας βοηθήσει, γιατί εμείς έχουμε ένα θέμα στα προϊόντά μας καθώς το 90% των προϊόντων είναι με μηδέν ΦΠΑ. Και ο φόρος προεισπράττεται, άρα το κέρδος μας είναι 2%. Έτσι, αν θα δίναμε το 1% στην τράπεζα ή το 1,5% που ζητούσαν άλλες τράπεζες θα μας έπαιρναν όλο το κέρδος. Γι’ αυτό το 2016 έγινε μια σύμβαση που όρισε ότι σε προμήθεια κάτω των 10 ευρώ υπήρχε προμήθεια από την τράπεζα μόνο 0,5%. Και σε συναλλαγές πάνω από 10 ευρώ η προμήθεια θα είναι 0,75%. Με την προϋπόθεση ότι θα έπρεπε να αγοράσεις από την τράπεζα το τερματικό. Και με μια ακόμη υποχρέωση συντήρησης που τότε, το 2016, ήταν 2 ευρώ το μήνα και τώρα έχει πάει στα 3,5 ευρώ τον μήνα».

Η συμφωνία μόνο για τα μέλη της Ένωσης
Όπως διευκρινίζει ο κ. Ιακώβου για να έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας αυτή τη σύμβαση θα «έπρεπε να ήταν μέλος του σωματείου, να υπήρχε η σχετική επιστολή του σωματείου προς την Εθνική τράπεζα με αυτό το αίτημα ώστε να του δώσουν τις παροχές αυτές. Όλα τα ψιλικατζίδικα και τα καπνοπωλεία που ήταν υποχρεωμένα να βάλουν POS πήραν αυτή την προσφορά γιατί θεωρείται ότι είναι καλή. Τώρα πια και τα περίπτερα που πρέπει να προμηθευτούν POS απευθύνονται στην Ένωση. Αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε αρκετή κινητικότητα στο σωματείο, γιατί πολλοί ιδιοκτήτες περιπτέρων, μέλη μας, ζητούν να πάρουν την προσφορά και προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι αυτή η προνομιακή τιμή που έχουμε στη συναλλαγή μας είναι γιατί έχουμε προϊόντα όπως τα τσιγάρα με ελάχιστο κέρδος 2-3%, τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας με 0,5%. Επίσης η προμήθειά μας στα εισιτήρια του κράτους, του ΟΑΣΘ, είναι στο 4% και στις εφημερίδες είναι στο 5%. ΄Αρα, η προμήθεια είναι μηδαμινή και απ’ ό,τι φαίνεται η τράπεζα κατάλαβε ότι εμείς δεν βγάζουμε κέρδος, σύμφωνα με έγγραφα που είχαμε τότε αποστείλει. Σήμερα βέβαια εξακολουθεί να ισχύει αυτή η τραπεζική συμφωνία».

Στάση… αναμονής στις λαϊκές αγορές
Στάση αναμονής κρατούν οι επαγγελματίες παραγωγών – πωλητών λαϊκών αγορών. Όπως λέει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής «περιμένουμε από τον υπουργό να βγάλει το voucher για να μπορέσουν να πάρουν οι πωλητές τα χρήματα ώστε να αντικαταστήσουν τις παλιές ταμειακές μηχανές και να προμηθευτούν το νέο μηχάνημα POS (δύο σε ένα). Σήμερα συνεργάτης μας θα απευθυνθεί στον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη καθώς δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά μαζί του. Ελπίζουμε να έχουμε νεότερα ως το τέλος της προθεσμίας για την απόκτηση POS».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *