Saturday , 20 April 2024

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία: Η χρήση μάσκας μοναδικό όπλο για την προστασία των παιδιών άνω των δύο ετών

Το μοναδικό όπλο για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας» τονίζει, με δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία. Ο πρόεδρός της, καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος δήλωσε τα εξής:«Πολλοί παιδίατροι, ιατροί άλλων ειδικοτήτων και γονείς μας απευθύνουν πολλά μηνύματα σχετικά με τη χρήση της μάσκας στα παιδιά. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο νέος κορωνοϊός (SARS-COV-2) είναι εδώ και προσβάλλει όλες τις ηλικίες, από τη νεογνική μέχρι τις μεγάλες ηλικίες. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι, που παρά τα εκατομμύρια κρουσμάτων και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ζωών παγκοσμίως, δεν αποδέχονται την παρουσία του ιού και επιμένουν στη μετάδοση fake news. Το πειστήριο για την ύπαρξη και την επικινδυνότητα του ιού είναι η επίσκεψη σε μονάδα εντατικής νοσηλείας και η παρακολούθηση από διαχωριστικό υαλοπίνακα επί αρκετό χρονικό διάστημα των αρρώστων».

Αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει: «Τα μέτρα πρόληψης είναι γνωστά. Πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. Στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, το μοναδικό όπλο, που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας. Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC της Αμερικής αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος σχετικά με το αν η μάσκα δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή δηλώνει: «Όχι. Ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλλειμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής άσκησης (τότε όμως πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις) ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος, συνήθως κληρονομικού».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *