Friday , 26 April 2024

Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ και στην 85η ΔΕΘ σχεδιάζει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ ανάλογο με αυτό που θα λάβει χώρα στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου, με στόχο την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, προτίθεται να διοργανώσει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην φετινή (85η) ΔΕΘ, στην οποία η Γερμανία θα συμμετέχει με την ιδιότητα της Τιμώμενης Χώρας.

Όπως γνωστοποίησαν σχετικά σε συνέντευξη τύπου με αφορή την ετήσια δεξίωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου, κ.κ.Κωνσταντίνος Μαραγκός και Αθανάσιος Κελέμης, το Φόρουμ στο Βερολίνο οποίο θα επικεντρώνεται στην Πράσινη Οικονομία και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ενώ θα υπάρχει και έντονο στίγμα του τραπεζικού τομέα, ενώ για τη Θεσσαλονίκη υπάρχει η σκέψη το Φόρουμ να αφορά και τα Βαλκάνια. 

Τις εργασίες του Φόρουμ στο Βερολίνο θα ανοίξουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Όοσν αφορά τη γερμανικη επιτιμη συμμετοχή στη φετιή ΔΕΘ, στο Περίπτερο 13 θα δώσουν το «παρών» μεγάλα ονόματα της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας από τους τομείς της πράσινης οικονομίας, πιο συγκεκριμένα ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, ηλεκτροκίνησης – φυσικά και αυτοκινητοβιομηχανίες – αλλά και πεδίων διμερούς ενδιαφέροντος, όπως η επαγγελματική εκπαίδευση. Επίσης, στο Περίπτερο 10 θα υπάρχει συμμετοχή εταιρειών μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. 

Στο μεταξύ, το διμερές εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Γερανίας στο δεκάμηνο του 2019, όπως επισημάνθηκε, «άρχισε να τσιμπάει» προς τα πάνω, με αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία 3,5% και πολύ μεγαλύτερη πάντως αύξηση των γερμανικών εξαγωγών στην Ελλάδα, συγκεκριμένα κατά 8,6%, ενώ την περίοδο 2008-2018 είχε καταγραφεί πτώση της τάξης του 20% έως 25% λόγω της κρίσης.

Οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4,2 δισεκατ.ευρώ, με 27.000 εργαζόμενους και ετήσιο τζίρο 8,3 δισεκατ.ευρώ και αναμένονται νέες γερμανικές επενδύσεις μεγάλους μεγέθους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *