Friday , 19 April 2024

“Ελπίς”: Πυκνές χιονοπτώσεις στη νότια Ελλάδα – Επιδείνωση τις επόμενες ώρες – Παγετός σε όλη τη χώρα

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας – σε αντίθεση με την ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη – και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο προκαλεί σήμερα η “Ελπίς”, το δεύτερο κύμα της τρέχουσας κακοκαιρίας που έχει ενσκήψει στη χώρα μας.

Στις 10 το πρωί σήμερα εστάλη μέσω του «112» μήνμυμα που προειδοποιούσε για πολύ έντονες χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες, ενώ στις 12 το μεσημέρι αποδεσμεύτηκε όλο το προσωπικό των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια.

Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο.

Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. 

Χαμηλές θερμοκρασίες:

   Επισημαίνεται ότι από σήμερα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Χιονοπτώσεις:

   Σήμερα, Δευτέρα 24/1, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

   Την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Θυελλώδεις Άνεμοι:

   Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

      Σύμφωνα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται, θα επηρεάσουν:

   – Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

   – Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

   – Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

   – Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

      Ιδιαίτερα για την Αττική και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων, δηλαδή από σήμερα νωρίς το μεσημέρι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *