Saturday , 20 April 2024

Εμβολιασμοί : Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 60-64 και 75-79 ετών


Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα των ραντεβού προς εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τις ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 ετών. Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τους 60-64 ετών με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Ο εμβολιασμός τους θα αρχίσει στις 15 Φεβρουαρίου. Ενώ, όπως υπογραμμίστηκε θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα γίνονται εμβόλια μόνο της AstraZeneca.

Οσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 15 Φεβρουαρίου, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα στο briefing η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως θα εγκαινιαστούν επιπλέον κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα υποστηρίζουν αυτά τα ραντεβού.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 64 ετών. “Το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και είναι αποτελεσματικό. Προστατεύει τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο” ανέφερε.

Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημειώνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αφορά τις ηλικίες από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να είναι 12 εβδομάδες. Αναμένονται νεότερα δεδομένα σχετικά με τη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Αφού τόνισε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ασφαλές για ηλικίες από 18 έως 64 ετών, η κ. Θεοδωρίδου συνέχισε μιλώντας για την παραπληροφόρηση που υπάρχει σχετικά με την γονιμότητα: “Τεκμηριωμένες μελέτες δείχνουν ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο.

Είναι παραπληροφόρηση όσα ακούγονται σχετικά με το εμβόλιο και τη γονιμότητα. Το εμβόλιο και τα αντισώματα που δημιουργεί, δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα”.

“Βιώνουμε δύο πανδημίες: Την πανδημία του Covid 19 και την πανδημία της υπερπληροφόρησης. Την πρώτη θα τη νικήσει το εμβόλιο, τη δεύτερη, όμως που είναι πιο δύσκολη, θα τη νικήσει μόνο το αν και κατά πόσον θα τηρήσουμε το κλασικό ρητό “παν μέτρον άριστον”, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους “χθες παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κι αναμένουμε περισσότερες παραλαβές”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *