Friday , 19 April 2024

Εμβόλιο AstraZeneca:”Έπρεπε ήδη να έχει βγάλει επίσημα ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και όχι ο Υπουργός Υγείας” επισημαίνουν οι επιστήμονες

Αναβρασμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα. Πριν απο λίγη ώρα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα και ξεκαθάρισε ότι “δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά. Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων έως και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό. Έναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA. Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ’ είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει για το θέμα από τις 9 το πρωί. Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι έπρεπε ήδη να έχει βγει απόφαση. Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και την εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη ο παθολόγος, κλινικός Φαρμακολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Σπαντιδέας τόνισε ότι “επείγει να πει επίσημα η Ελληνική Επιτροπή τι θα κάνει με τον κόσμο που έχει προγραμματίσει να εμβολιαστεί. Οι επιστήμονες πρέπει να πουν τι θα γίνει και όχι ο υπουργός Υγείας”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης σημείωσε ότι “η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι καθόλα υπεύθυνη για τη διαδικασία του εμβολιασμού. Σήμερα έπρεπε να είχε βγάλει ανακοίνωση. Πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων ως εκ τούτου θα πάει να εμβολιαστεί σήμερα. Δεν μπορώ να αποκλείσω κάποιοι άρρωστοι ότι θα μπορούσαν να κάνουν παρενέργειες. Δεν θα πάει εύκολα κάποιος να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca ώσπου να αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Είμαστε σε μια αντίφαση”.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που αποσυρθεί το AstraZeneca με τη δεύτερη δόση όσων έχουν ήδη κάνει την πρώτη.

Σε αυτό έδωσε απάντηση ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως το ποσοστό των θρομβώσεων είναι πολύ μικρό και ακόμη και αν χρειαστεί να ανασταλεί το εμβόλιο της Astrazeneca στην Ελλάδα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχουν πρόβλημα αν κάνουν την δεύτερη δόση χρησιμοποιώντας ένα άλλο εμβόλιο. “Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρία, δεν θα υπάρχει θέμα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης, που πρόσθεσ οτι “η αποτελεσματικότητα μεταξύ δύο διαφορετικών εμβολίων είναι μεγαλύτερη και όχι μικρότερη. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος”.

Ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Κωνσταντίνος Συρίγος μιλώντας πριν λίγο στην πρωινή εκπομπή του OPEN είπε ότι “για την ομάδα των αντιπηκτικών φαρμάκων, υπάρχει θέμα για ποιο λόγο το παίρνεις. Αν το παίρνει κάποιος για κάποια πάθηση θα πρέπει να δει αν αυτή η πάθηση προδιαθέτει σε θρομβώσεις”.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη για το εμβόλιο της AstraZeneca.

To ιστορικό της αναστολής χορήγησης του εμβολίου

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα. Χθες Δευτέρα το Όσλο ανακοίνωσε τον θάνατο μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν.

Μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.

Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή για προληπτικούς λόγους της χρήσης του εμβολίου, μία ημέρα αφότου τρεις σκανδιναβικές χώρες είχαν λάβει την ίδια απόφαση, ενώ ξεκίνησε έρευνα μετά τον θάνατο μίας γυναίκας που είχε εμβολιαστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «δεν έχει εντοπιστεί κανένας συσχετισμός» μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου της γυναίκας αυτής που ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλαπλά bypass.

Την Κυριακή η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά την αναφορά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στη Δανία και τη Νορβηγία.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση χθες Δευτέρα.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, με τον υπουργό Γενς Σπαν να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα «καθαρά προληπτικό μέτρο».

Για τους ίδιους λόγους ανεστάλη η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και από τη Γαλλία και την Ιταλία, εν αναμονή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που θα συνεδριάσει την Πέμπτη για το θέμα.

Αναστολή χρήσης μιας πατρίδας

Η Αυστρία είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων μερικές ημέρες αφότου εμβολιάσθηκε.

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες –Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο– επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας που περιέχει συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις και η οποία εστάλη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την Πέμπτη για προληπτικούς λόγους τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, της ABV2856, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Η Ρουμανία επίσης σταμάτησε τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *