Saturday , 20 April 2024

Εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις Real FM και Real News – Την καταδικάζει η πολιτική ηγεσία

Σε αυτοσχέδιο μηχανισμό με γκαζάκια οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 3 τα ξημερώματα στο κτήριο που στεγάζεται ο ραδιοφωνικός σταθμός Real FM 97,8 και η εφημερίδα Real News στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Παρνασσού στο Μαρούσι και που είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά μίας εργαζόμενης στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και την πρόκληση υλικών ζημιών. Την επίθεση καταδίκασαν τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα πολιτικά κόμματα, ενώ πραγηματοποιήθηκε επίσης τηλεφωνική επικοινωμνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Real Group, δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

«Κάθε απόπειρα τρομοκράτησης δημοσιογραφικών φωνών πέφτει στο κενό. Κάθε στοχοποίηση δημοσιογράφων είναι απολύτως καταδικαστέα» αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κύρια εστία της πυρκαγιάς ήταν στον 3ο όροφο όπου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Οι πυροσβέστες κατέβασαν από το κλιμακοστάσιο μία εργαζόμενη που βρισκόταν στο κτίριο. Η γυναίκα διακομίστηκε με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο, προκειμένου να της παρασχεθούν προληπτικά οι πρώτες βοήθειες.

Από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν βρεθεί υπολείμματα αυτοσχέδιου μηχανισμού και συγκεκριμένα τρία γκαζάκια με ταινία, ενώ και ο ιδιοκτήτης Νίκος Χατζηνικολάου σε ανάρτησή του στο Τwitter κάνει λόγο για εμπρησμό. 

Ο μηχανισμός βρέθηκε σε εξωτερικό κλιμακοστάσιο του κτηρίου μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου. Σημειώνεται ότι το ισόγειο του κτιρίου είναι κενό, στον πρώτο και δεύτερο όροφο στεγάζονται τα γραφεία Real FM και της Real News, ενώ στον τρίτο όροφο βρίσκονται γραφεία ναυτιλιακής εταιρίας.

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στον τρίτο όροφο, αλλά αρκετές ζημιές έχουν προκληθεί και στους άλλους δύο ορόφους, ενώ κλιμάκιο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών (ΤΕΕΜ) της ΕΛΑΣ ερευνά τον χώρο για να διαπιστώσει αν υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί, εκτός από αυτόν που ήδη έχει εντοπιστεί.

Γ. Οικονόμου: Πλανάται όποιος νομίζει πως θα πλήξει την ελευθερία του Τύπου

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως “ο εμπρησμός στα γραφεία του Real Group αποτελεί μια πράξη καταδικαστέα. Όποιος νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα πλήξει την ελευθερία του Τύπου, πλανάται πλάνην οικτράν. Η κυβέρνηση στέκεται σταθερά δίπλα στα Μέσα Ενημέρωσης και τους εργαζόμενους σε αυτά, ανυποχώρητα απέναντι σε όσους αντιμάχονται την ελεύθερη έκφραση”.

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεσα οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης

“Αποτρόπαια πράξη ενάντια στη δημοσιογραφία, ενάντια στην ελευθεροτυπία κι εν τέλει ενάντια στη Δημοκρατία” χαρακτήρισε την επίθεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας επίσης “πως στη χώρα μας η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης δέχεται συνεχή πλήγματα: από την ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραϊβάζ μέχρι και εμπρηστικές επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους ανθρώπους και τους εργαζόμενους του σταθμού. Το ελάχιστο που έχει να κάνει η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές είναι να φέρουν άμεσα τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης”.

Την εμπρηστική επίθεση στον Real FM καταδίκασε, επίσης, με το παρακάτω μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας: “Η εμπρηστική επίθεση στον Real FM, ακόμη μια επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και της ενημέρωσης. Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να φέρει τους δράστες στη δικαιοσύνη”.

ΚΙΝΑΛ: Η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη

Την επίθεση καταδικάζει και το ΚΙΝΑΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, με ανάρτησή του στο Twitter τονίζει: “Καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την εμπρηστική επίθεση στον Ρ/Σ Real FM 97,8. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε επιχείρηση εκφοβισμού ή φίμωσης της δημοσιογραφικής φωνής. Η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη”.

ΚΚΕ: Πράξη αποτρόπαια και απολύτως καταδικαστέα

Η επίθεση, με εκρηκτικούς μηχανισμούς, στα γραφεία που στεγάζονται η εφημερίδα Real News και ο ραδιοφωνικός σταθμός Real fm, με μεγάλους κινδύνους για τους εργαζόμενους σε αυτά τα Μέσα, είναι «πράξη αποτρόπαια και απολύτως καταδικαστέα» τονίζει επίσης το ΚΚΕ, εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη του στους δημοσιογράφους, σε όλους τους εργαζόμενους της εφημερίδας και του σταθμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *