Friday , 29 March 2024

Ενίσχυση των οδικών συνόρων με προσωπικό ελέγχου ζητούν οι Ξενοδόχοι Πιερίας και Χαλκιδικής-Τι προβλέπουν για τη φετινή τουριστική κίνηση

Χερσαία σύνορα σε λειτουργία και να μην υπάρξει το φετινό καλοκαίρι τουρισμός δύο ταχυτήτων, όπως πέρυσι, με διαφορετικά κριτήρια εισόδου και ελέγχους για τους οδικούς και τους αεροπορικούς τουρίστες ζητούν οι ξενοδόχοι της Πιερίας, που δεν συμμερίζονται τις αισιόδοξες προβλέψεις τη; Κυβέρνησης για επίτευξη φέτος τουριστικής κίνησης ίσης με το 50% του 2019 και ζητούν – όπως και οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής – ενίσχυση του προσωπικού και του αναγκαίου εξοπλισμού στα τελωνεία και άμεση κατάρτιση και εφαρμογή τόσο της ευρωπαϊκής, όσο και της εθνικής πολιτικής μετακινήσεων με θέσπιση διμερών συμφωνιών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα μοριακά τεστ Covid. Η Χαλκιδική σε αντίθεση με την Πιερία διατηρεί προσδοκίες για επίτευξη του προαναφερόμενου 50%.

Στην Πιερία, όπως τονίζει καταρχάς στο Thesseconomy.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Ηρακλής Τσιτλακίδης, δεν υπάρχουν ακόμη κρατήσεις και οι προκρατήσεις είναι απειροελάχιστες και η αγορά τελεί υπό μεγάλη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και το εθνικό και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για τις μετακινήσεις. «Μακάρι να φτάσει φέτος η τουριστική κίνηση στο 50% του 2019 αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται για την Πιερία. Ποιος θα δώσει προκαταβολή για κρατήσεις όταν δεν ξέρει με ποιόν τρόπο θα μπορέσει να μετακινηθεί;» τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, παρά το ότι όπως σημειώνει υπάρχει η βούληση από πολίτες του εξωτερικού να έρθουν στην Πιερία, τόσο από τα Βαλκάνια, όσο και από Γερμανία και Ρωσία.

Δεδομένου, δε, ότι το 70%-80% της τουριστικής κίνησης της Πιερίας είναι παραδοσιακά οδικός, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπως τονίζει ο κ.Τσιτλακίδης «ως  Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας ζητάμε να μην έχουμε τουρισμό δύο ταχυτήτων. Επί της ουσίας είναι ανοιχτός μόνο ο Προμαχώνας και για να έρθει κάποιος οδικώς  πρέπει να υποβληθεί σε rapid test. Ζητάμε, λοιπόν, χερσαία σύνορα σε λειτουργία και στελέχωσή τους με επαρκές εξειδικευένο προσωπικό και εξοπλισμό και όχι τουρισμό δυο ταχυτήτων, όχι διαφορετικούς ελέγχους, όχι λ.χ. δειγματοληπτικό έλεγχο σε όσους έρχονται αεροπορικώς και υποχρεωτικό για τους οδικούς τουρίστες, όπως είδαμε το 2020. Πρέπει να ισχύουν για όλους οι ίδιοι κανόνες».  

Στην ίδια κατεύθυνση η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας χαιρετίζει θετικά την πρώτη συμφωνία για την είσοδο σε επισκέπτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού που έκανε η χώρα μας με τη Σερβία και την επικείμενη αντίστοιχη συμφωνία με τη Ρουμανία και τονίζει την ανάγκη για άμεση θέσπιση εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου-πολιτικής για τις μετακινήσεις.

 Χαλκιδική

Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής, στο μεταξύ, όπως επισημαίνει στο Thesseconomy.gr o ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γιάννης Λασπάς, εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί στην περιοχή το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019 και μια σεζόν διάρκειας τριών ή και τρισήμισυ μηνών. Την αισιοδοξία αυτή προκαλεί το γεγονός ότι η Βρετανία έχει προαναγγείλει έναρξη διεθνών πτήσεων από τις 17 Μαϊου και η Χαλκιδική, σύμφωνα με τον κ.Λασπά, ήδη αναμένει Βρετανούς τουρίστες από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και περισσότερους στο δεύτερο και εξής.

Εφόσον υλοποιηθεί η αναγγελία αυτή από τη Βρετανία, όπως προσθέτει ο ταμίας της ΕΞΧ, θα συμπαρασύρει λόγω ανταγωνισμού και άλλες αγορές, όπως τη γερμανική.

Η Χαλκιδική έχει, όμως, επίσης και μεγάλο αριθμό ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και μικρών καταλυμάτων που δουλεύουν με τον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, γι’ αυτό και η  Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής ζητά από την πολιτεία, όπως τονίζει ο κ.Λασπάς, να δοθεί μεγάλη βάση στο προσωπικό ελέγχου στα οδικά σύνορα, ώστε να μην δούμε και φέτος ουρές τουριστών που τελικά φεύγουν, όπως επίσης και να προχωρήσει η χώρα μας σε διμερείς συμφωνίες με τις βαλκανικές γειτονικές χώρες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανάλογη με αυτήν με τη Σερβία, είτε οι χώρες ανήκουν στην Ε.Ε., είτε όχι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *