Saturday , 20 April 2024

Εννέα μέτρα για τους πληγέντες από τον “Ιανό” – Ανησυχία των τοπικών φορέων για την εφαρμογή τους

Εννέα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τον μεσογειακό κυκλώνα “Ιανό” ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Έτσι:

  1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες.
  2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
  4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
  5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
  6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
  7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
  8. Δρομολογείται αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί.
  9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Τοπικοί φορείς της Καρδίτσας χαιρετούν τα μέτρα στήριξης αλλά εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα φτάσει αυτή η οικονομική βοήθεια στους πληγέντες καθώς το νερό έχει καταστρέψει οτιδήποτε να αφορά στα δεδομένα των πολιτών. Στην Καρδίτσα το νερό πέρασε τουλάχιστον σε 5.000 κατοικίες (15 έως 20 κρίνονται ως μη κατοικήσιμες) προκαλώντας προβλήματα ηλεκτροδότησης τα οποία αποκαθίστανται σταδιακά.

Και η περιφέρεια Ιονίων νήσων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα “χωρίς τουλάχιστον να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές” επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Ιονίων Νήσων Νίκος Μηλιώτης μιλώντας στο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΟΥ FM100 με την Αλεξάνδρα Μαρτίδου και τη Σοφία Ξανθοπούλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *