Tuesday , 7 May 2024

Εννιά μήνες(!) περιμένουν επιχειρήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης να ανάψει το “πράσινο φως” σε επενδυτικά σχέδια

Του Γ.Κατσιάνη

Με ρυθμό…χελώνας συνεχίζεται η εξέταση των επενδυτικών σχεδίων από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, οκτώ μήνες μετά την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της Δράσης “Έξυπνη Μεταποίηση” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, με επίκεντρο την αγροδιατροφή, τον πρωτογενή τομέα και την αλιεία, οι υποβληθείσες προτάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται υπό αξιολόγηση!

“Η καθυστέρηση αυτή επηρεάζει σημαντικά τις δυνατότητες επιτυχούς υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που θα επιλεγούν, δεδομένου ότι στην πορεία του χρόνου μεταβάλλεται το κόστος για την προμήθεια εξοπλισμού, τα μεταφορικά, κλπ”, τονίζεται, μεταξύ άλλων σε επιστολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) προς τον αρμόδιο υπουργό, Κ. Σκρέκα, με την οποία ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Επιπλέον, το ΕΒΕΘ επισημαίνει ότι “αγορές που έχουν συμπεριληφθεί στα επενδυτικά σχέδια και έχουν πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία υποβολής τους δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε επενδυτικά σχέδια προς υποβολή σε άλλα προγράμματα”.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) ενέκρινε την αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0» κατά 5,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ανέρχεται πλέον στα 36 δισ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *