Thursday , 28 March 2024

Εννιά στα δέκα καταστήματα παρέμειναν κλειστά στη Θεσσαλονίκη – “Η κυριακάτικη αργία είναι αδιαπραγμάτευτη” λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Το 90% των εμπορικών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη δεν λειτούργησαν σήμερα Κυριακή 23 Μαϊου 2021. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάλεσε τους επιχειρηματίες να σεβαστούν τον θεσμό της κυριακάτικης αργίας και να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους επισημαίνοντας ότι “η Κυριακή είναι η μέρα που μπορούμε να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειές μας, να ξεκουραστούμε ή να απολαύσουμε τις χαρές που προσφέρει η χώρα μας. Να σεβαστούμε όλοι την αργία της Κυριακής γιατί δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων που δεν επαρκούν, αλλά τα χρήματα”.

Μιλώντας στο thesseconomy ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης τόνισε ότι “σήμερα λειτούργησαν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και οι πολυεθνικές. Η κυριακάτικη αργία είναι αδιαπραγμάτευτη” επεσήμανε και πρόσθεσε ότι “ανοίγουμε μόνο όταν έχουμε λόγο. Δεν θα κάνουμε το χατίρι των πολιτικών και οικονομιών σκοπιμοτήτων σε βάρος της κυριακάτικης αργίας”.

Από την πλευρά του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του εξέφρασε την αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 23 Μαΐου και κατέθεσε την πάγια θέση του στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε πολλούς νέους κλάδους, που δρομολογεί το εργασιακό νομοσχέδιο.

“Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται από τις συνθήκες και τα μέτρα της πανδημίας και έχουν οδηγηθεί στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, η επιλογή της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων τους δίνει τη χαριστική βολή. Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η μεθόδευση και τα “δώρα”  στους εργοδότες δεν θα γίνουν ανεκτά. Δεν θα δεχθούμε τον σχεδιασμό που επιχειρείται για την απελευθέρωση της Κυριακάτικης αργίας, αλλά ούτε και τις αντεργατικές πρακτικές στο όνομα του δήθεν κέρδους τους. Όπως κατηγορηματικά δηλώνουμε, η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα οδηγήσει σε συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά ,με τα πολυεθνικά καταστήματα να κυριαρχούν εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για νέα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία. Με σεβασμό στους εργαζόμενους δεν επιλέγουμε την ημέρα της Κυριακής για να πραγματοποιήσουμε τις αγορές μας. Με τη στάση και τη δύναμή μας δίνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε την απώλεια κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας” αναφέρει το ΕΚΘ στην ανακοίνωσή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *