Friday , 26 April 2024

Εντείνονται οι επισκέψεις Βορειοελλαδιτών για φθηνή βενζίνη στα Σκόπια-70 λεπτά η διαφορά στο λίτρο, 40 ευρώ φθηνότερο το φουλάρισμα

Όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντιθέτως εντείνονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες οι επισκέψεις στα Σκόπια κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας, για φθηνή βενζίνη, και μάλιστα όχι μόνο των κοντινών παραμεθόριων περιοχών αλλά ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνει στο Thesseconomy.gr ο κ.Μιχάλης Χασεκίδης, ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων στην Κρύα Βρύση Κιλκίς, η διαφορά στο φουλάρισμα του ρεζερβουάρ ενός αυτοκινήτου ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 40 ευρώ, καθώς η διαφορά στην τιμή πώλησης της βενζίνης πλέον ξεπερνά ακόμη και τα 70 λεπτά. Μάλιστα η Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει μειώσει πρόσφατα τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, με αποτέλεσμα την πρόσθετη μείωση της τιμής της βενζίνης κατά άλλα 10 λεπτά.

Είτε οικογένειες, είτε παρέες τριών ή τεσσάρων ατόμων πηγαίνουν στα Σκόπια, τόσο από τη Γευγελή, όσο και από τη Δοϊράνη, κάνουν τα γενικότερα ψώνια για τα σπίτια τους επίσης φθηνότερα στα αφορολόγητα ή και σε καταστήματα της γειτονικής χώρας και πριν επιστρέψουν φουλάρουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους. Στη Δοϊράνη μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ.Χασεκίδης, υπάρχει πρατήριο καυσίμων σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από την άλλη πλευρά των συνόρων και πολλοί κάτοικοι του Κιλκίς πηγαίνουν σταθερά “απέναντι” όχι για να φουλάρουν αλλά για να βάλουν έστω και 20 ευρώ βενζίνη.

Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι έχει επιφέρει απώλεια τζίρου για τα ελληνικά βενζινάδικα της τάξης ακόμη και του 70%, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πωλήσεις άλλου τοπικού βενζινάδικου που ενώ πριν ανοίξουν τα σύνορα (σ.σ. που είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας) πουλούσε 60.000 λίτρα βενζίνη το μήνα, τώρα η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 18.00 λίτρα.

Για υπαρκτό και σημαντικό πρόβλημα κάνει λόγο σχετικά και ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, επισημαίνοντας ότι η διαφορά στις τιμές της βενζίνης αλλά και καταναλωτικών αγαθών αποτελεί σημαντικό δέλεαρ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *