Wednesday , 8 May 2024

Εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της παραγωγής υπόσχεται η ελληνική επαναστατική μέθοδος των αγροβολταϊκών

Την επαναστατική εφαρμογή των αγροβολταϊκών στα θερμοκήπια με τη χρήση ελληνικών φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς που εξοικονομούν και παράγουν πράσινη ενέργεια και παράλληλα, βελτιώνουν την απόδοση της καλλιέργειας, παρουσίασε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A), καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. 

Όπως τόνισε ο κ. Λογοθετίδης, τα αγροβολταϊκά  είναι μια επαναστατική προσέγγιση διπλής χρήσης γης, η οποία μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση σε παγκόσμιο επίπεδο στο θέμα της ενέργειας και στην παραγωγή τροφής.

Ειδικότερα, η επαναστατική αυτή χρήση εξασφαλίζει μεταξύ άλλων αύξηση της παραγωγής και εξοικονόμηση ενέργειας ως και 30%.

«Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο και στην αγορά αυτή καθώς διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα: βρίσκεται στην ευνοϊκότερη, από άποψη κλιματικών συνθηκών (ηλιοφάνειας, θερμοκρασίας, κλπ) ζώνη της γης και διαθέτει πολύ προηγμένη τεχνογνωσία και τεχνολογία, οι οποίες αναγνωρίζονται παγκοσμίως», υπογράμμισε ο κ. Λογοθετίδης.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 60.000 στρέμματα θερμοκηπίων ενώ η εγκατεστημένη ισχύς με αγροβολταϊκά το 2022 αναμένεται να ξεπεράσει τα 20GW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *