Friday , 26 April 2024

Επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων Φυλακίου στον Έβρο προωθεί η Κυβέρνηση – Αντιδρά η τοπική κοινωνία

Στην επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στον οικισμό Φυλάκιο του Έβρου ανακοίνωσε μέσω της Διαύγειας ότι προχωρά η Κυβέρνηση. Η είδηση έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Ορεστιάδας.

Η δομή, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη Διαύγεια, θα χωροθετηθεί στο Δ.Δ. Φυλακίου, Δήμου Κυπρίνου, θα λάβει χώρα σε έκταση περίπου 72.500 τ.μ. και θα γειτνιάζει με το υφιστάμενο ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου. Η συνολική δυναμικότητα της δομής θα είναι 1.500 φιλοξενούμενοι. Ειδικότερα, προβλέπονται η αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού και 750 θέσεων σε ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. (περιλαμβανομένων 250 θέσεων του υφιστάμενου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.). Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή προβλέπεται να ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μια ενιαία.

Άμεση και πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση έλαβε αμέσως ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ.Βασίλειος Μαυρίδης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, ο οποίος μίλησε για την απόφαση αυτή και κάλεσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και τους αρμόδιους φορείς σε τηλεδιάσκεψη.

Σε ανακοίνωσή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βασίλειος Μαυρίδης, δηλώνει ότι είναι “ξεκάθαρα αντίθετος” στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, όπως και ότι “θα ήταν βέβαια πιο ωφέλιμο αν είχα ενημερωθεί έγκαιρα ή προσκληθεί σε όποια συζήτηση είχε γίνει. (Ώστε να εκφραστεί και εκεί η αντίθεση μου)” και κάλεσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και τους αρμόδιους φορείς σε τηλεδιάσκεψη.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Έβρου επισημαίνουν, επίσης, πως το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέχρι και τη δημοσίευση της απόφασης στη «Διαύγεια» διαμήνυε πως πρόκειται να ενισχυθούν μόνο οι χώροι και η ασφάλεια του ΚΥΤ, αλλά η απόφαση κάνει λόγο για εγκατάσταση νέων οικίσκων, που θα αποτελούν ένα επιπλέον ΚΥΤ δυναμικότητας 1.500 θέσεων, δίπλα στην υφιστάμενη δομή, χωρητικότητας 240 ατόμων.

Επίσης, προβλέπονται χώροι εστίασης – ψυχαγωγίας, ιατρεία, καταστήματα, σχολεία, πλυντήρια – στεγνωτήρια, πολυχώροι, γραφεία διοίκησης, γραφεία φρουράς, καθώς και χώρος άθλησης και χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπου θα στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, τα γραφεία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *